Na blagdan Cvjetnice Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom, ali i muke koja je uslijedila nakon toga.

Danas, nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu: Nedjelju Muke Gospodnje. Ovaj kršćanski blagdan uvod je u Veliki tjedan, a u crkvama diljem zemlje i svijeta blagoslivljat će se grančice palmi, maslina i lovorike.

Kada je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao s palminim i maslinovim grančicama u rukama. S njima su mu mahali, a putem kojim je išao na svojem magarcu rasprostirali su svoje haljine.

Običaj blagoslivljanja grančica počeo je u 4. stoljeću, a iz Rima u kojem se pojavio u 9. stoljeću se proširio po čitavom svijetu.

Bogoslužje na ovaj dan ima dvostruki sadržaj: prvi je svečani Isusov ulazak u Jeruzalem (Hosana), a drugi je pjevanje ili čitanje Muke Isusove (Raspni ga).

Cvjetnica, Nedjelja Muke Gospodnje i početak Velikoga tjedna, za vjernike je drukčija nego ikada jer će se, zbog pandemije koronavirusa euharistijska slavlja diljem Hrvatske održati bez vjernika, ili samo s ograničenim brojem, u skladu s preporukama civilnih i vjerskih vlasti.
Vjernici će euharistijska slavlja moći pratiti putem elektroničkih medija – radija, televizija, internetskih stranica biskupija i društvenih mreža, a u svojim domovima mogu pripremiti maslinove ili palmine grančice za blagoslov, vodeći računa da ne krše preventivne mjere vezane uz pandemiju COVID-a-19.
Pastoralne smjernice koje se odnose na Cvjetnicu tako govore da “pridržavajući se sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja, a pri blagoslovu se ne koristi blagoslovljena voda”.