Mnoge bolnice nemaju sobu broj 13, kao i neki hoteli. Pojedini neboderi nemaju 13. kat već se sa 12. ide odmah na 14. Postoje i zračni terminali bez izlaza 13 te zrakoplovi bez sjedala s brojem 13, piše na 24sata.hr

Nekadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt je zazirao od broja 13 do te mjere da nije putovao 13. dana u mjesecu i nikada nije na ručak pozvao 13 gostiju.

Taj strah ima sviju dijagnozu – triskaidekafobija ili abnormalni strah od broja 13. I američki predsjednik Herbert Hoover je patio od triskaidekafobije, a navodno i Napoleon. Postoji strah i od samog petka 13. koji se naziva paraskavedekatriaphobia, kao i friggatriskaidekaphobia.

Ipak, koliko je naroda toliko je i vjerovanja, pa tako Kinezi od davnina broj 13 smatraju vrlo sretnim.

Numerolozi broj 12 nazivaju potpunim pa 13 ispada kao neki nepotreban višak – 12 je mjeseci u godini, 12 znakova Zodijaka, 12 godina Olimpa, 12 Herkulovih trudova, 12 izraelskih plemena, 12 Isusovih apostola… I posljednju večeru je obilježio broj 13 jer je za stolom sjedio Isus i 12 njegovih učenika, a među njima je bio i Juda koji ga je kasnije izdao i odveo u smrt na križu.

Vjerovanja vezana uz broj 13
Da broj 13 donosi nešto loše je vjerovanje koje se zadržalo od davnina. U Srednjem vijeku se povezivao s vješticama jer ih je bilo po 13 u grupi pa se tome dodao i petak kada su se navodno okupljale.

U norveškoj mitologiji postojala je Frigga, božica slobodnog duha, ljubavi i plodnosti koju su proglasili vješticom i protjerali kada su se plemena preobratila na kršćanstvo. Legenda kaže da se Frigga svaki petak sastajala s 11 vještica i s vragom (bilo ih je ukupno 13) te su zajedno smišljali zlodjela za naredni tjedan.

Stari Egipćani su povezivali taj broj sa zagrobnim životom. Vjerovali su kako se njihovi životi sastoje od 12 faza, a sljedeća je ona kada umru. Broj 13 je u njima izazivao strahopoštovanje, strah i tajanstvenost.

Vikinzi su broj 13 smatrali nesretnim zbog večere organizirane u Valhalli na kojoj se okupilo 12 bogova – 13. bog bio je Loki, bog zla kojeg na tu večeru nisu pozvali. On je bio ljut zbog toga, na večeru je došao nepozvan i doveo svijet u tamu. Za njih je 13. bog bio oličenje zla.

Koliko je broj 13 bio nepoželjan pokazuju i zakoni iz drevne babilonske povijesti – Hammurabijev kodeks. Ti zakoni su bili numerirani, ali onog pod brojem 13 nema, jednostavno su taj broj preskočili te su nakon 12. zakona krenuli na 14, zaključuje se u objavi