Nastavljaju se pregovori Vlade i Sindikata javnih službi o dodatku kolektivnom ugovoru. Sindikat je zatražio rast osnovice plaća od 15%, a danas od resornog ministra očekuju Vladinu ponudu.
Pregovore su komentirali Nada Lovrić iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i ministar rada Marin Piletić, donosi hrt.
– Na prvom sastanku sindikalna strana je iznijela svoj zahtjev od 15%. Tražili smo i rast božićnice sa 266 na 300 eura, uskrsnicu u visini 300 eura. Očekujemo protuponudu. Interes iz sindikalne strane je da se pregovor i završi do 31. listopada, kako bi plaća već u studenom bila isplaćena sa povećanjem u listopadu. Hoće li to biti moguće? Hoćemo li se naći relativno brzo? Ostaje za vidjeti. Do kraja mjeseca ima još dovoljno vremena da nađemo zajednički dogovor, istaknula je Lovrić.
– Mi smo vrlo jasno dali do znanja sindikatima da je povećanje osnovice od 15% nešto nerealno, ali s obzirom da je u planu i donošenje novog Zakona o plaćama i sami postupak predviđa i donošenje dvije nove uredbe gdje smo im jasno iskomunicirali da će doći i do povećanja koeficijenata. Kada tome dodate i poreznu reformu gdje će također svih naši 238.000 službenika osjetiti i efekte porezne reforme i kada još tome dodate ugovaranje uskrsnice koja će biti isplaćena u ožujku. Sve su to elementi o kojima pregovaramo. Prema tome mi u ponedjeljak izlazimo sa svojom ponudom, rekao je ministar.