Nevrijeme je jučer zahvatilo područje Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

U Čazmi je nastala velika materijalna šteta
Županijski centar 112 u Bjelovaru je popodne zaprimio više dojava o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite, predstavnici stožera civilne zaštite i županijski vatrogasni zapovjednik obilaze pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica.

Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća i poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi, a zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.

Nevrijeme je zahvatilo i Osijek, Našice, Valpovo, Slatinu…
Županijski centar 112 Koprivnica zaprimio je više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je uzrokovalo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže.

Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom u popodnevnim satima zahvatilo je i Osječko-baranjsku županiju – područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Dojave su se prvenstveno odnosile na pad drveća na prometnice, a jedna dojava je bila o oštećenim krovovima kuća u Bizovcu.

U Virovitičko-podravskoj županiji nevrijeme je zahvatilo dijelove Slatine i Orahovice, a zaprimljeno je nekoliko dojava o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom. Na terenu su sve žurne službe koje rade na uklanjanju posljedica nevremena.

I Zagreb je jučer zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme.

“Uslijed jake kiše i vjetra, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je večeras više dojava o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama”, piše civilna zaštita.

I danas za cijelu zemlju izdana upozorenja
I danas su za cijelu zemlju izdana upozorenja Meteoalarma. U Lici, Gorskom kotaru i diljem obale na snazi je narančasto upozorenje, dok je za ostatak zemlje na snazi žuto upozorenje. Očekuju se obilne kiše i nevremena, na obali i olujni vjetar.

I Estofex, europski sustav upozorenja na oluje, izdao je drugi stupanj upozorenja za područje sjevernog i južnog Jadrana, dok je za ostatak Hrvatske na snazi upozorenje prvog stupnja. Očekuju se obilne oborine, jaki udari vjetra, velika tuča, a moguće su i pijavice, piše Estofex.

Što nas čeka danas?
U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno s povremenom kišom, ponegdje praćenom i grmljavinom. Lokalno bi moglo pasti i više od 30 litara po četvornome metru u kratkom vremenu. Sunčanih razdoblja bit će malo. Povremeno će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka od 16 do 21°C.

Oblačno i kišovito i u središnjoj Hrvatskoj. Mjestimice će pasti obilna kiša, osobito na jugu područja. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar, a uz 15 do 20°C bit će osjetno svježije nego danas.

Češća i još obilnija kiša i u gorskom području i na sjevernom Jadranu. Mjestimice će pasti i više od 80 litara, osobito duž obale uz pojavu grmljavinskog nevremena. Sunčana razdoblja izgledna su uglavnom na moru. Umjeren i jak jugozapadni vjetar će postupno slabjeti. Temperatura zraka većinom od 20 do 25°C, u gorju i niža.

U Dalmaciji toplije nego na sjevernom Jadranu, uz dnevnih 25 do 28°C. No bit će nestabilno, osobito u drugom dijelu dana. Iako će kiše biti manje nego na sjeveru, uz pojavu jačeg grmljavinskog nevremena lokalno može biti obilna. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego tijekom četvrtka.

I na jugu Hrvatske petak promjenjiv, mjestimice s pljuskovima i grmljavinom, osobito u noći i ujutro te ponovno popodne. Umjereno do jako jugo postupno će slabjeti. Danju će biti vrlo toplo uz 26 do 28°C.

Nakon ponegdje obilne kiše u subotu, u nedjelju stabilnije pa opet…
U subotu na kopnu i dalje oblačno i kišovito, lokalno uz mogućnost obilne kiše. Povremeno će puhati sjeverni vjetar. U nedjelju sunčanije i uglavnom bez oborina, a kiša je izgledna ponovno u ponedjeljak. Temperatura zraka bit će osjetno niža nego prošlih dana, osobito u subotu.

Vikend će i na Jadranu početi s čestom i obilnom kišom te jakom na udare olujnom i orkanskom burom. No već u nedjelju stabilnije i sunčanije, a oslabjet će i vjetar. S prolaznim naoblačenjem poneki pljusak moguć je u ponedjeljak na sjeveru, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HAK: Zbog obilnijih oborina moguće veće količine vode na kolniku
Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, zbog lokalno obilnijih oborina moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku, a mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Ponegdje ima i magle.

Od večeras u 22 sata do subote ujutro u 5 sati bit će zatvorena autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Vučevica i Dugopolje. Obilazak: čvor Vučevica (A1)–L67061-ŽC6115–D56–D1-čvor Dugopolje (A1) i obrnuto.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o duljim čekanjima

U prekidu katamaranske linije
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Pula-Unije-Susak- Mali Lošinj-Ilovik-Silba-Zadar; te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, piše Index.hr