Obilježavajući 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-v Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva u Dubrovniku je 1. veljače u organizaciji Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika održana prigodna stručna konferencija „Dubrovnik slavi baštinu“.

Uz brojne hrvatske i međunarodne stručnjake u radu konferencije održane na Sveučilištu u Dubrovniku sudjelovao je i direktor za kulturu i urgentna stanja pri Centru svjetske baštine UNESCO-a Lazare Eloundou.

– Konferencija je sjajna prilika za evaluaciju svih napora koji su u posljednjih nekoliko godina poduzeti s državne i lokalne razine kako bi se provele odluke Odbora za svjetsku baštinu iz Dohe, odnosno preporuke Reaktivne promatračke misije UNESCO-a i ICOMOS-a iz listopada i studenog 2015. godine – rekao je Lazare Eloundou nakon konferencije pri susretu sa zamjenicom gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelkom Tepšić.

– Ono što se svakako da primijetiti i što je evidentno iz svega što smo vidjeli danas jest jedna mobilizacija, posebno od strane Grada Dubrovnika te bih zbilja želio pohvaliti sve što poduzimate kako biste pronašli primjenjiva i održiva rješenja kao odgovore na sve izazove s kojima se nosite na području turizma, ali i kako bi definirali modele održivog upravljanja – kazao je predstavnik UNESCO-a koji je izrazio i osobno uvjerenje da će Odbor za svjetsku baštinu na svom godišnjem zasjedanju 2020. godine, a kojom prilikom će razmatrati stanje očuvanosti dobra povijesne cjeline Dubrovnika, primijetiti sve pomake koji su u ovom segmentu učinjeni u posljednjih nekoliko godina.

Direktor za kulturu i urgentna stanja Centra svjetske baštine UNESCO-a zaključio je kako je Dubrovnik već danas primjer održivog upravljanja urbanim povijesnim sredinama na području južne Europe.

Gospodin Eloundou je u Dubrovniku moderirao tematsku cjelinu „Kulturna baština u opasnosti i poslijeratna obnova“, a sudjelovao je i u okruglom stolu na temu Održivo upravljanje i povijesna jezgra Dubrovnika – 40 godina poslije. Prije nego što je preuzeo svoju sadašnju funkciju direktora za kulturu i urgentna stanja Lazare Eloundou bio je voditelj UNESCO-vog ureda u Maliju te upravitelj Ureda za Afriku pri Centru svjetske baštine. Na području Afrike vodio je brojne projekte obnove UNESCO-vih zaštićenih lokacija.