Druženje vode i goriva u rezervoaru vašeg vozila je kao rasprava dvojice političara s različitim svjetonazorima. Oni jednostavno ne idu zajedno, a to će osjetiti i motor. Slabije paljenje, nevoljka ubrzanja – samo su neki od simptoma vode u gorivu. No čini se da tehnologija pobjeđuje i najveće neprijatelje. Novo gorivo pod nazivom HydroDiesel+ spaja dizel i – vodu, piše HAK revija

Tvrtka Trillion je razvila nanoemulzijsku tehnologiju koja u kapljice dizelskog goriva unosi kemijsku otopinu vode veličine nanometra. Prednosti ove tehnologije kreću se od nižih troškova do značajnog smanjenja emisija, povećane radne snage motora, veće učinkovitosti goriva i smanjenih učinaka onečišćenja zraka na zdravlje ljudi i životinja. U dizel se ovom metodom miješa oko 20 posto vode.

Što se tiče emisija štetnih plinova, emisije CO2, NOX, SO2 i čađe se smanjuju za 40-90 posto na temelju životnog ciklusa vozila. Naravno, tu je i niža cijena goriva. Kvaliteta HydroDiesela+ je što za njega distributeri neće trebati novu infrastrukturu, odnosno staru neće morati prenamijeniti. Trillion je razvio SMART Blending Systems, koji su mobilni i brzo ih se implementira. Mogu se postaviti u blizini mjesta skladištenja za obradu goriva na kraju proizvodnog procesa ili čak na brod da tretiraju gorivo prije prijevoza. Krajnji proizvod ima isti stabilan rok trajanja kao i obično dizelsko gorivo.

S Trillionom sada radi još jedan partner na implementaciji tehnologije, a to je sveučilište u Houstonu, piše HAK revija.