Nešto manje od četiri dana dijeli nas od kraja klimatološkog ljeta. Naravno, kalendarski ljeto će potrajati do jesenske ravnodnevice, 23. rujna, piše Dalmacija danas

Kada su u pitanju vremenske prilike, danas je posljednji dan trećeg i vjerojatno posljednjeg toplinskog vala ovog ljeta. Da se vrijeme počinje mijenjati primijeti se po jugu koje je u jačanju, kao i po prilično intenzivnom padu tlaka zraka.

Posljedica je to produbljavanja sredozemne ciklone koja se centrom nalazi nad sjevernom Italijom. Dijelove sjeverne Italije jučer je zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme uz obilne oborine i osjetno osvježenje.

Takav scenarij zahvatit će danas i dijelove Jadrana. Promjena će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, a u drugom dijelu dana proširit će se na Dalmaciju. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasti stupanj upozorenja za veći dio zemlje zbog opasnih meteo pojava, a to su ponovili i iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH.

Utjecaj ciklone osjećat ćemo nekoliko dana, a krajem tjedna uslijedit će stabilizacija i lagani porast temperature zraka. Ciklona neće otpuhati ljeto s našeg područja, ali je s najvećim vrućinama od sutra gotovo.

Danas nas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme u prvom dijelu dana. Popodne će sa zapada biti sve oblačnije, a do kraja dana u mnogim predjelima bit će kiše, pljuskova i grmljavine. Pri tome će mjestimice biti izraženijeg grmljavinskog nevremena prilikom kojeg može pasti preko 30 litara oborine po metru kvadratnome, a ne isključuje se mogućnost prolazne tuče. Puhat će umjereno do jako jugo koje će na moru mjestimice imati udare do 100 km/h. Popodne i navečer na otvorenom moru i otocima može biti lebića ili oštrog. Minimalne jutarnje temperature visoke, od 18 ponegdje u Zagori do 27°C ponegdje uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 28 do 33°C. S pljuskovima svježije.

Vrlo promjenjivo bit će u utorak. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, osobito krajem dana i navečer. Lokalno će biti jačih neverina s kojima će pasti preko 30 litara kiše po metru kvadratnom. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru ponegdje i oštro, ipak udari će biti slabiji u odnosu na ponedjeljak. Osjetno svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 22 ponegdje u Zagori do 28°C na otocima.

Srijeda donosi nastavak izrazito nestabilnog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine, pa i izraženijeg grmljavinskog nevremena. Više oborina na moru i uz obalu, manje u Zagori Na moru se ne isključuje mogućnost pojave pijavica. Jugo će puhati još do jutra, onda se očekuje zamjetno slabljenje vjetra. Najviše dnevne temperature od 21 do 27°C.

Nestabilno vrijeme nastavit će se tijekom četvrtka, ali će više nestabilnosti biti ujutro. Općenito nestabilnije na moru nego u Zagori. Puhat će slab dnevni vjetar; ujutro burin, danju jugozapadnjak. Jutro svježije, osobito u Zagori, danju u većini predjela od 25 do 30°C.

U petak još u početku na moru srednje i osobito južne Dalmacije može biti nešto nestabilnosti, ali se u većini predjela očekuje pretežno sunčan i suh dan. Puhat će slab dnevni vjetar, noću burin, danju maestral. Jutro i večer vrlo ugodni, u zagori ispod 15 stupnjeva. Danju vrlo toplo, većinom od 26 do 31°C.

Subota i nedjelja donose pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slab dnevni vjetar. Jutro vrlo ugodno, danju vrlo toplo do vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 26 do 31°C.