FOTO: TZ GRADA DUBROVNIKA

Prema izboru specijaliziranog portala za kruzing putovanja „Cruise Critic“, Dubrovnik je drugu godinu zaredom proglašen najboljom kruzing destinacijom u kategoriji Istočni Mediteran. Značaj nagrade „Cruisers’ Choice Destination Awards“ još je veći ako se zna da je riječ o izboru samih korisnika ovog popularnog web portala i ljubitelja kruzing putovanja koji brojnim pozitivnim komentarima Dubrovnik opisuju kao poželjnu kruzing destinaciju iznimno bogate kulturno-povijesne baštine. Iza Dubrovnika, u navedenoj kategoriji, našli su se Kotor, Venecija, Santorini i Rodos.

 

„Gledajući realizirana noćenja na razini cijele godine, Dubrovnik je najpopularnija hrvatska turistička destinacija koja je samo prošle godine ostvarila više od 4 milijuna turističkih noćenja, a ovaj je grad najtraženija destinacija i u dosadašnjem dijelu godine s realiziranih više od 2 milijuna noćenja. Ovo priznanje potvrđuje iznimnu međunarodnu popularnost Dubrovnika koji u velikoj mjeri doprinosi ukupnoj prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije u međunarodnim okvirima“, izjavio je direktor Hrvatske turističke destinacije Kristjan Staničić, dodavši kako upućuje iskrene čestitke svim dubrovačkim turističkim djelatnicima koji su svojim radom doprinijeli ugledu koji danas Dubrovnik uživa u svjetskim okvirima.

 

Specijalizirani web portal za kruzing putovanja „Cruise Critic“ predstavlja ključno mjesto razmjene informacija i znanja na temu kruzing putovanja. Riječ je o najpopularnijem svjetskom kruzing portalu pokrenutom 1995. godine od strane The Independent Travelera, podružnice TripAdvisora. Portal je namijenjen ljubiteljima ovog vida turizma, sadrži više od 350.000 recenzija krstarenja i domaćin je najveće svjetske online kruzing zajednice u kojoj putnici razmjenjuju informacije te dijele svoja iskustva i mišljenja vezana uz kruzing putovanja.

 

„Nakon što je Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom, titula najbolje kruzing destinacije na Istočnom Mediteranu još je jedna potvrda raznolikosti kvalitetne ponude koju Dubrovnik i Hrvatska imaju. Vjerujem kako će ovo priznanje dodatno otvoriti vrata Dubrovnika, a samim time i cijele naše zemlje, posjetiteljima iz cijeloga svijeta koji će se vratiti u privatnom aranžmanu te ostati u gradu i duže. Ovo je ujedno i nagrada svim dubrovačkim turističkim djelatnicima koji iz godine u godinu pozicioniraju Dubrovnik kao nezaobilaznu destinaciju te im svima od srca čestitam“ izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.

Dubrovnik je postao jedna od najpoželjnijih kruzing destinacija Europe koja nudi vrlo raznoliku turističku ponudu koju je prepoznao i UNESCO, lijep i očuvan krajolik te kvalitetnu eno-gastronomsku ponudu. Status Dubrovnika kao poželjne kruzing destinacije dodatno potvrđuje domaćinstvo četvrtog po redu Festivala turizma i strategije koji će se održati u studenom i na kojem će glavna tema biti upravo kruzing turizam, odnosno izazovi i prilike s kojima se susreću popularne kruzing destinacije.

„Dubrovnik, kao globalno prepoznatljiv hrvatski turistički brend, iz godine u godinu uspijeva biti najbolji u nekoliko različitih segmenata šire regionalne konkurencije, od kruzinga i nautike do kongresne i insentiv ponude. Posebna pozornost usmjerena je na zajedničko djelovanje brojnih sudionika u turističkoj ponudi, kao i odgovarajućih gradskih i drugih službi, pa je priznanje Dubrovniku za najbolju kruzing destinaciju priznanje svima koji odgovorno i marljivo čine turističku sliku grada“ rekla je direktorica TZ Grada Dubrovnika Romana Vlašić dodavši kako se zbog jedinstvenog doživljaja u gradu koji inspirira, brojni posjetitelji s brodova na kružnim putovanjima rado vraćaju.

 

Dodajmo kako je u dosadašnjem dijelu godine u Hrvatskoj ostvareno 9,8 milijuna dolazaka i 47 milijuna noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 6 posto u dolascima i noćenjima, dok je u Dubrovniku ostvareno više od 650 tisuća dolazaka (+7%) i 2,2 milijuna noćenja (+5%).