Za Osnovnu školu Ivana Gundulića i Područnu školu Šipanska Luka Grad Dubrovnik u svom je proračunu za ovu godinu osigurao sredstva u iznosu od 80.700 kuna za tehničara, s kojim je škola potpisala ugovor za održavanje i servisiranje opreme, a u sklopu provedbe pilot-projekta ”e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”.

 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet, koja je nositelj projekta, u sklopu ovog ugovora izgradila je lokalnu bežičnu mrežu na školi, opremljena je jedna interaktivna učionica s pametnim ekranom i 30 tableta te jedna prezentacijska s pametnim ekranom. Nastavnici, ravnatelji i stručni suradnici dobili su uređaje za rad (tablet, računalo ili laptop) i prošli potrebne CARNet-ove edukacije.

 

Tako su za narednu školsku godinu 2018./2019. OŠ Ivana Gundulića i PŠ u Luci šipanskoj spremne za provedbu ovog pilot-projekta. Za mrežu i opremu, aplikacije i sadržaje te edukaciju zaposlenika ukupno je utrošeno 1.859.759 kuna, od čega se veći dio (oko 85 posto) sufinancira iz Strukturnih fondova Europske unije.

 

Pilot-projekt ”e-Škole” dio je šireg programa koji pridonosi jačanju kapaciteta školskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje. Svrha ovog pilot-projekta je uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u obrazovnim i poslovnim procesima u 10% škola u RH. Na temelju takvog dvogodišnjeg iskustva želi se razviti strategiju za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

 

Provodi se, dakle, kroz dvije faze: od 2015.-2018. (pilot-projekt) te sveobuhvatni projekt, koji se planira provoditi od 2019.-2022. na temelju rezultata pilot projekta, a obje se sufinanciraju iz Strukturnih fondova EU.