Transmisija covida u Europi posljednjih tjedana je ubrzana, ali s obzirom na to da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju ocijeniti trenutnu situaciju, objavio je jučer Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), prenosi N1.HR

Podaci koje je objavio ECDC pokazuju porast broja slučajeva u posljednjem promatranom periodu od 14 dana, koji je završen 27. kolovoza, a ukazuje se i da je znatno smanjen broj testiranja, prenosi Politico.

Manjak podataka još je izraženiji kada su u pitanju hospitalizacije i smrtni slučajevi.

Samo trećina zemalja prijavila je podatke o prijemu u bolnicu ili na intenzivnu njegu, a oko polovice njih je prijavilo podatke o smrtnim slučajevima od covida, objavio je ECDC.

Priopćenje je uslijedilo nakon upozorenja glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa da se broj prijema na intenzivnu njegu povećava u Europi, ali je i on istaknuo da rade „na slijepo“, jer manje od četvrtine članica SZO-a prijavljuje smrtne slučajeve, a samo 20 zemalja pruža informacije o hospitalizacijama.

Današnji podaci ECDC-a pokazuju sporadična otkrivanja podvarijante omikrona BA.2.86, koja se pojavila posljednjih tjedana zbog velike količine mutacija i mogla bi zaobići imunološki odgovor ljudi.

BA.2.86 se jako razlikuje od sojeva covida koji trenutno cirkuliraju, što izaziva zabrinutost zbog povećanog broja ponovnih infekcija, priopćio je ECDC.

Najnoviji podaci dolaze u trenutku kada sjeverna hemisfera ulazi u jesen i zimu, što je prethodnih godina prijetilo „trostrukom epidemijom“ – covida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV).

Podaci koje je u srijedu objavila tvrtka za zdravstvene analize Airfiniti, pokazuju, međutim, da se očekuje da će „trostruka epidemija“ biti manje ozbiljna nego prethodne godine, zbog toga što se vrhovi svake od njih neće preklapati.