Foto: Pixabay.com

Od ponoći u Engleskoj dvorane i stadioni mogu se otvoriti u punom kapacitetu, diskoteke ponovno raditi, opet se može biti za šankom u pubovima i više nema ograničenja broja ljudi koji se mogu okupljati. Time su ukinute gotovo sve restrikcije u Engleskoj.

Kako javljaju britanski mediji, nošenje maske više nije obavezno, a više se ne poziva ni na rad od kuće. Bez obzira na to britanski premijer Boris Johnson upozorio je u nedjelju stanovništvo na oprez.

Molim vas budite oprezni i prijeđimo sutra u sljedeću etapu popuštanja mjera, uz potpuni oprez, potrebno poštivanje drugih i rizika koje bolest i dalje predstavlja – zamolio je Johnson u videu na Twitteru.

Britanska vlada ističe kako je cilj ukidanja mjera ubrzati ekonomski oporavak ali ta ambicija mogla bit biti ugrožena ako se pojave deseci tisuća novih infekcija dnevno što bi natjeralo na samoizolaciju stotine tisuća ljudi: ne samo one koji su zaraženi, nego i njihove kontakte.

Nino Bantić: Mogao bi se dogoditi masovni dolazak britanskih turista
Novinar Nino Bantić koji već 25 godina živi i radi u Londonu u Točki na tjedan N1 televizije komentirao je najavu popuštanja restrikcija i mogućnost dolaska britanskih turista.

Hrvatska je mala zemlja, mogao bi se dogoditi masovni dolazak britanskih turista. Hrvatska je jedina mediteranska zemlja koja će od ponedjeljka biti na zelenoj listi. Bugarska je na zelenoj listi, ali je uvela samoizolaciju za Britance kad dođu. Hrvatska sad izgleda kao najprivlačnija destinacija. Došao sam prije deset dana, javili su mi se prijatelji, pitaju gdje da idu u Hrvatsku. Postoji interes za putovanje. Školski praznici počinju u petak u državnim školama, vidjet ćemo idući vikend hoće li se raditi o značajnijem broju putnika, ja očekujem da će ih biti dosta – rekao je Bantić za N1 televiziju.