Epidemiologinja Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog rekla kako se trend porasta novooboljelih nastavlja, a prenosi Index.hr

“Posljednjih nekoliko tjedana imali smo usporen porast, no sada porast novozaraženih ide uzlazno. Razlozi za takav porast su različiti, no činjenica je da nemamo tako puno procijepljene populacije, sada govorimo tek o pedeset posto cijepljenih odraslih osoba”, kazala je.

“Sam virus ima dosta mjesta za cirkulaciju među ostalima koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli. U većini uzoraka dominira delta varijanta za koju znamo da je visoko zarazna. Važno je i spomenuti blaže mjere koje imamo, ali i činjenicu da je sada hladnije vrijeme i aktivnosti su se pomaknule u zatvorene prostore. I sve to doprinosi širenju broja oboljelih”, poručila je Lovrić Makarić.

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježimo među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina i to su uglavnom učenici u školama.

“Ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu”
Kazala je da je omjer cijepljenih i necijepljenih uvijek među brojem oboljelih u korist necijepljenih. Ideja cijepljenja je da se smanji rizik obolijevanja.

Za jučerašnji broj oboljelih može se reći da preko sedamdeset posto osoba koje su oboljele nisu bile cijepljene. Ista je situacija s hospitaliziranim osobama kao i onima koji su preminuli.

Lovrić Makarić naglasila je kako ni jedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu te nije neobično da među oboljelima ima i osoba koje su se cijepile. Važno je spomenuti da i određena populacija može oboljeti jer nisu adekvatno reagirale na virus, odnosno nisu imale dovoljnu imunološku zaštitu. Njima se preporučuje cijepljenje trećom dozom.

“Još uvijek postoji veliki broj nezaštićenih osoba”
Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je kako je njegova županija jučer imala najveću brojku novozaraženih osoba od početka četvrtog vala. Danas je situacija nešto bolja.

No još uvijek je veliki broj onih osoba koje su nezaštićene, odnosno koje nisu preboljele covid ili nisu cijepljene.

Cijepljenje trećom dozom dobro je za imunokompromitirane osobe jer će se time riješiti problem kraćeg trajanja imuniteta, koji se navodi u zlonamjernim komentarima kao odbacivanje cjepiva odnosno neučinkovite metode.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić komentirao je jučerašnji slučaj muškarca koji je bio covid-pozitivan te je samovoljno napustio hospitalizaciju i nažalost preminuo. Dodao je da, nažalost, takve situacije postoje jer se pacijente ne može prisilno zadržati u bolnici.

Važanić je kazao kako je od pojave pandemije do danas Hrvatskoj zavod za hitnu medicinu imao povećan broj intervencija, povećan broj pacijenata, pogotovo u samom početku pandemije kada je postojao veći strah od zaraze.

“Djelatnici hitne medicinske službe koriste osobnu zaštitnu opremu sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni su jasno popisali koja je to osobna zaštita koja se koristi u svakodnevnom radu. Tako je bilo i u ovom slučaju”, poručio je – zaključuje se u objavi na Index.hr

FOTO Hrt.hr