Europa će vjerojatno prebroditi ovu zimu bez redukcija plina unatoč smanjenoj opskrbi iz Rusije, ali čak ni navikavanje na hladnije domove i više račune za grijanje možda neće biti dovoljno u godinama koje dolaze, smatraju analitičari, a prenosi Index.hr

“Kao u stakleniku, moram priznati… Zaista sam trošila puno plina”, rekla je Sofie de Rous, koja je sve do ove godine grijala svoj dom na belgijskoj obali na ugodan 21 Celzijev stupanj.

No, kao i milijuni drugih Europljana, ta 41-godišnja zaposlenica arhitektonske tvrtke morala je sniziti temperaturu na termostatu pošto su cijene energije skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači ove godine.

Postupno smanjenje dotoka ruskog plina u Europu izazvalo je trgovinski rat za LNG, zbog čega su njegove cijene jako porasle.

Premda su neke zemlje, poput Francuske i Španjolske, zamrznule cijene za potrošače, druge, poput Belgije, dopustile su da opskrbljivači više ili manje prenesu više troškove na svoje kupce.

“U početku sam se malo uspaničarila”, rekla je De Rous, kojoj je račun za plin za kuću od 90 metara četvornih u Oostduinkerkeu skočio s mjesečnih 120 eura na 330 eura.

Spustila je temperaturu na termostatu na 18 stupnjeva i planira postaviti prozore s dvostrukim staklima i solarnu ploču.

Nebriga za potrošnju energije cijele jedne generacije Europljana naglo je prekinuta 2022. i svi sada paze na koliko im je stupnjeva postavljen termostat.

Plina je prije bilo u izobilju i bio je jeftin, a sada ga je malo i skup je.

Više pročitajte klikom na LINK