Ministar financija Marko Primorac predstavio je u četvrtak nacrt prijedloga zakona o dodatnom porezu na dobit, koji će plaćati kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek, donosi N1.

“Porezna osnovica bit će utvrđena na način da se izračuna prosjek dobiti koju su poduzetnici ostvarili u četverogodišnjem razdoblju prije 2022. godine, dakle u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, i na prosjek te četverogodišnje dobiti dodat će se 20 posto. Sve ono što je povrh toga, bit će oporezovano dodatnim porezom na dobit po stopi od 33 posto”, izvijestio je Primorac na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Prijedlog zakona će danas tijekom dana biti upućen u javno savjetovanje.

Primorac je istaknuo da je porez namijenjen redistribuciji profita poreznih obveznika i da mu cilj nije kažnjavanje poduzetnika niti oduzimanje nečije stečene zarade. No, poručio je da u ovim teškim okolnostima za građane i poduzetnike, u kojima solidarnost treba doći do izražaja, i gdje svatko mora podnijeti teret krize, opravdano i pravedno uvesti jedan ovakav porez kojim će se oporezovati najveći porezni obveznici koji su, unatoč i teškim okolnostima, ostvarili značajne razine dobiti.

Prijedlogom zakona su predviđeni i određeni odbici, pa tako ako je neki poduzetnik ostvario prihod i dobit prodajom materijalne ili nematerijalne imovine, taj mu se dio neće oporezovati, rekao je Primorac.