Finnair, nacionalni avioprijevoznik Finske, koji leti i prema dvije hrvatske destinacije donio je odluku o zabrani nošenja tekstilnih zaštitnih maski na svojim letovima! Odluka je objavljena prošlog petka (13. kolovoza) na službenim stranicama finskog nacionalnog prijevoznika, a sama odluka počela se primjenjivati od ovog ponedjeljka (16. kolovoza) i vrijedit će do daljnjega.

Kao razlog donošenja ove odluke Finnair je naveo kako im je sigurnost putnika i zaposlenika na prvom mjestu, a prema mišljenju finske aviokompanije tekstilne zaštitne maske su nešto manje učinkovite u sprječavanju širenja zaraze u odnosu na kirurške maske.

Finnair na svojim letovima prihvaća kirurške maske, FFP2 ili FFP3 zaštitne maske bez ventila te ostale zaštitne maske bez ventila jednakog standarda zaštite (N95). Finski nacionalni prijevoznik je u novoj odluci podsjetio putnike da zaštitne maske moraju nositi preko usta i nosa tijekom cijelog leta, a jedina iznimka su kratka i privremena uklanjanja maski prilikom konzumacije hrane i pića.

Odluka Finnaira od 13. kolovoza odnosi se na sve letove nacionalnog avioprijevoznika Finske, uključujući i letove prema i iz Hrvatske. Podsjetimo se, Finnair trenutno prometuje prema Splitu i Dubrovniku.

Sukladno najavljenom redu letenja, na liniji Helsinki – Split – Helsinki do kraja kolovoza prometovat će zrakoplovi Finnaira tipa Embraer 190 svakog utorka, subote i nedjelje. Od rujna, Finnair će prometovati dva puta tjedno, utorkom i subotom, a posljednji let u ovoj ljetnoj sezoni predviđen je za 23. listopada.

Finnair na liniji Helsinki – Dubrovnik – Helsinki također planira prometovati do kraja kolovoza tri puta tjedno, utorkom, petkom i nedjeljom. Od rujna Finnair planira smanjiti broj letova i na ovoj liniji te će prema i iz Dubrovnika letjeti dva puta tjedno, petkom i nedjeljom, a posljednji let u ovoj ljetnoj sezoni predviđen je za 29. listopada. Kao i prema Splitu, Finnair će na liniji prema Dubrovniku koristiti zrakoplove tipa Embraer 190.Sve obavijesti u vezi putovanja s finskim avioprijevoznikom dostupne su na službenim web stranicama Finnaira, a tekst odluke Finnaira o zaštitnim maskama dostupan je na linku ispod.