Bernard Gršić državni je tajnik Središnjeg državnog ureda za digitalno društva, a već osam godina zadatak mu je da ‘gura’ digitalizaciju u javnoj upravi, državnim tijelima. Ukratko, da digitalizira društvo.

Platformu e-Građani danas koristi gotovo 1,9 milijuna hrvatskih građana, u pripremi je i mobilna platfroma. Lani je završeno niz projekata, pa ipak, EU statistika tvrdi da još nismo sve iskoristili, ali i da imamo potencijala za razvoj.

Strategiju je Ured izradio, a o tome kako napredujemo, razgovarat će se uskoro na drugom sastanku Vijeća za digitalnu transformaciju. Uoči tog sastanka, u razgovoru s Bernardom Gršićem provjerili smo stanje digitalizacije u Hrvatskoj.

Završili ste niz projekata koji su bili sufinancirani novcima fondova EU. Jeste li sve zbrojili i podvukli crtu?
Točnije, završili smo 13 projekata zaključno s krajem 2023. godine, a koji su započeti unazad pet godina. I da, na neki način možemo podvući crtu, ali to nije kraj već tek rezultat na semaforu dok utakmica još traje. Jer proces ide dalje i ono najbolje, u smislu koristi digitalizacije za građane i za hrvatsku državu, tek dolazi.

Što se tiče 2023. i projekata koje smo vodili, mogu reći da je bila produktivna i naš mali tim u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva uistinu je uspješno dovršio sve projekte od onih koji su bili ugovoreni kroz EU fondove, ali i one obveze koje su postojale u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti. Gledamo li kroz investicije i novac, unazad pet godina samo za ovih 13 projekata financiranih iz EU fondova investirano je oko 86 milijuna eura, prenosi Poslovni dnevnik.