Prvi puta HAKOM, regulatorna agencija, proveo je neovisno mjerenje kvalitete mobilnih mreža u Hrvatskoj te izvijestio koji je telekom od trojice postojećih – Hrvatskog Telekoma, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska, najbolji kada se radi o govornim ili podatkovnim uslugama, piše Poslovni dnevnik.

Za taj posao HAKOM je angažirao specijaliziranu tvrtku – NET CHECK, a ispitivanja su provedena tijekom siječnja i veljače ove godine. Mjernom kampanjom bilo je obuhvaćeno 29 gradova te 3900 kilometara cesta i autocesta u RH. Testiranje je provedeno na prostoru na kojemu je nastanjeno približno dva milijuna stanovnika, odnosno preko 50 posto ukupne populacije RH. Mjerenja su obavljena pomoću drive test sustava gdje je mjerna oprema smještena na krovu vozila. Ovakav pristup omogućio je mjerenje performansi za sva tri operatora mobilnih mreža istovremeno na istim lokacijama.

Rezultati testa mobilnih mreža pokazali su da je Hrvatski Telekom ostvario najbolji ukupni rezultat s osvojenih 942 boda, prema izvješću Report 2023. Na drugom mjestu nalazi se A1 Hrvatska s 928 osvojenih bodova, dok se Telemach nalazi na trećoj poziciji s 884 boda, što je 58 bodova manje od Hrvatskog Telekoma te 44 boda manje od A1 Hrvatske.

Kada se gledaju rezultati govornih usluga, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska imaju slične rezultate mjerenja na prometnicama, dok A1 Hrvatska ima bolje performanse u gradovima, što im ukupno osigurava najveći broj bodova u ovoj kategoriji. Telemach zaostaje za Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatskom te se nalazi na trećem mjestu.

U uslugama podatkovnog prijenosa, Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska opet imaju slične rezultate mjerenja na cestama, ali Hrvatski Telekom ima bolje performanse u gradovima, što im je donijelo najveći broj bodova u ovoj kategoriji. Iako je Telemach ostvario bolji rezultat u gradovima od A1 Hrvatska, zbog znatno slabijeg rezultata na cestama, nalazi se na trećem mjestu i u ovoj kategoriji.