Donedavni saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić u ponedjeljak je osuđen zbog pokušaja podmićivanja Telegramovog novinara Drage Hedla na kaznu zatvora u trajanju od godine dana koja mu je zamijenjena radom za opće dobro. Odlučilo je tako Vijeće Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku, kojim je predsjedala sutkinja Azra Salitrežić.

Olakotne okolnosti bile su mu, naveo je sud, to što ranije nije osuđivan, u poodmakloj je životnoj dobi te ima četvero djece. Koja su, usput, sva punoljetna, javlja Telegram.

Odluka da bude kažnjen samo radom za opće dobro pritom se prilično razlikuje od presude u sličnom postupku koji je na istom sudu vođen protiv SDP-ovog zastupnika i vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe. On je morao u zatvor. Na današnjem izricanju presude Franji Luciću, tužitelj USKOK-a Darko Dodig najavio je žalbu na ovu nepravomoćnu presudu.

Podsjetimo, u ljeto 2017. godine HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić dao je Dragi Hedlu čuvenu ponudu: ‘Ovo što ćeš ti dobiti od redakcije, ja ću tebe honorirati jedan naprema tri. Ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće kuna.’

Snimku razgovora tijekom kojeg je moćni slavonski HDZ-ovac ponudio mito Telegramovom novinaru, kako bi spriječio objavu istraživačkog specijala o njegovom kontroverznom poslovanju, prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji.

Franjo Lucić je ubrzo nakon toga podnio ostavku na sve svoje funkcije, među ostalim i na mjesto predsjednika Požeško-slavonskog županijskog HDZ-a. Iz stranke međutim do danas nije izbačen i svoj saborski mandat regularno je odradio do kraja.