Osmi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Rusi su zauzeli Herson, strateški bitan grad na jugu Ukrajine. Tijekom noći granatirali su luku Mariupolj, a eksplozije su odjekivale i u glavnom gradu Kijevu, piše na 24sata.hr

Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske snage i dalje neuspješne u osvajanju ukrajinskih gradova te da je Mairupolj još uvijek u njihovim rukama.

Rusi su granatirali Mauripolj, a taj se grad smatra ključnim za Ruse jer bi tako udružili snage na jugu i istoku Ukrajine.

Ruske vojne snage nastavile su s napadima na područja u blizini glavnog grada Kijeva – Vyshgorod, Fastiv i Obukhiv, navodi BBC.

U vojnom priopćenju se dodaje se da su ruski padobranci uočeni u crnomorskoj regiji zajedno s raketnim čamcima koji su se kretali u smjeru južnog lučkog grada Odese.

Korisnike interneta su upozorili da ne dijele informacije o granatiranju u stvarnom vremenu jer bi ruske snage mogle tako lakše prilagoditi sljedeći neprijateljski potez.

Gradonačelnik Hersona Igor Kolikajev potvrdio je da je grad pao u ruke Rusa.

U gradsko vijeće ušli su naoružani vojnici. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti smo bili agresivni. U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga, samo civili i ljudi koji žele živjeti. Nisam im ništa obećavao, samo me zanima normalan život našeg grada. Samo sam ih tražio da ne pucaju u ljude – napisao je na Facebooku gradonačelnik Hersona, a prenose 24sata.hr