Foto: MeteoAdriatic

Četvrtak je bio pravi ljetni dan. Donio je temperature zraka koje su više od prosjeka za dio godine, a Knin je s vrlo vrućih 36 stupnjeva Celzijusa bio najtopliji grad u Hrvatskoj. I drugdje je bilo vruće s temperaturama većinom od 30 do 35°C u najtoplijem dijelu dana, piše Dalmacija danas

Pravo ljeto će se nastaviti i tijekom petka, no hladna fronta donije će osvježenje u subotu.

DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm dao za cijelu Hrvatsku žuto i narančasto upozorenje i to zbog visokih temperatura zraka, no za unutrašnjost vrijedi upozorenje na jako grmljavinskog nevrijeme koje se očekuje u drugom dijelu dana, osobito navečer. Prolazak fronte bit će buran; prije fronte neka područja će imati temperature oko 35°C, a samo nekoliko sati zahladit će 15 ili više stupnjeva. Lokalno se očekuje jako grmljavinsko nevrijeme s tučom.

Na Jadranu vremenski procesi tijekom petka neće biti burni kao na kontinentu. U Dalmaciji će se većinom zadržati suho, a pljuskovi će navečer zahvatiti dijelove sjevernog Jadrana.

U Dalmaciji nas danas očekuje djelomično sunčano i suho vrijeme. Navečer na sjeveru Dalmacije jače naoblačenje, lokalno uz pljuskove s grmljavinom. Na moru će zapuhati slabo, rijetko gdje umjereno jugo. Kasno navečer na sjevernom Jadranu i sjevernoj Dalmaciji bura, podno Velebit će biti jaka s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature zraka od 17 do 24°C, najviše dnevne od 30 do 36°C.

Subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Ujutro će tek lokalno biti kiše, pljuskova i grmljavine u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a popodne u južnoj. Tijekom dana sa zapada postupan prestanak oborina. Bura će se proširiti na cijelu obalu, bit će umjerena, rijetko gdje pojačana. Bura će podno Velebita biti jaka s olujnim udarima, još u noći imat će i orkanske udare. Umjereno će osvježiti pa će najviše dnevne temperature biti od 24 do 29°C.

Nedjelja donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Ujutro i navečer puhat će u mjerena bura, danju vjetar zapadnih smjerova koji na otvorenom moru kasno popodne može biti pojačan. Jutro i večer svježiji, a najviše dnevne temperature od 26 do 32°C.

Pretežno sunčano bit će i veći dio sljedećeg tjedna. Vjetrovito još u ponedjeljak, a od utorka gotovo tiho. Iako će biti vrlo toplo i vruće, velike vrućine sljedećih desetak dana nisu na vidiku.