Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić nedavno je govorio o tome kako ima puno rješenja kojima bi se ljude privoljelo na cijepljenje protiv covida u većem broju, a između ostaloga spominjao je i kako bi trebalo o tome provesti parlamentarnu raspravu. U svojoj inicijativi naglasio je kako se svakako moraju štiti individualne slobode ljudi, ali i napomenuo da s druge strane imamo fond zdravstvene zaštite koji može donositi svoja pravila oko uplata u fond.

“Primjerice, ako pušite ili ste skloni alkoholu ili se ne cijepite, plaćat ćete veću policu zdravstvenog osiguranja nego netko tko živi zdravim životom”, kazao je tada Dončić. Isto tako, naveo je da se to može propisati i s obveznim cijepljenjem.

Danas kaže kako njegova inicijativa u javnosti nije dobro objašnjena jer se on nije zalagao da necijepljeni plaćaju veće zdravstveno osiguranje, nego da cijepljeni dobiju benefite.

“Svima nam je u interesu da imamo veću procijepljenost, pa ne vidim razlog zašto primjerice ne bi privukli ljude tako da onima koji se cijepe damo besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje recimo na godinu dana”, rekao je Dončić Slobodnoj Dalmaciji.

Ponavlja kako je njegova prva izjavu krivo interpretirana kao zahtjev da se poskupi zdravstveno osiguranje necijepljenima te su je antivakseri dočekali vrlo burno. Dobio je veli, raznih pogrdnih poruka kao nikad dotad u životu.

“Restrikcije ne padaju na plodno tlo u našem mentalitetu i tu ljudi ne reagiraju dobro, zato bi trebalo ići sa nekim stimulativnijim načinima. U sustavu dobrovoljnog osiguranja kakav je naš, teško je nametati neke penalizacije, ali mogli bismo nešto napraviti sa stimulacijama”, rekao je Dončić.

Odvjetnik Anto Nobilo smatra kako bi se zakonski mogla provesti penalizacija.

“U SAD-u, primjerice ako imate prekršaje u prometu onda plaćate skuplju policu osiguranja jer ste veći rizik za osiguravatelja. Ako se ne cijepite u ovoj situaciji, prema istoj logici za osiguravatelja ste onda veći rizik i on bi mogao propisati višu premiju. To ne bi bilo protuustavno, jer svaki osiguravatelj određuje koliku ćete platiti premiju s obzirom na stupanj rizika, no svakako je za to potrebna zakonska podloga”, objašnjava Nobilo.