Program nove Vlade, koji je jučer u Saboru predstavio Andrej Plenković, temelji se u potpunosti na izbornom programu HDZ-a i zahtjevima koalicijskih partnera, piše Jutarnji list.

Na papiru program dobro izgleda, za četiri godine Hrvati bi trebali bolje živjeti, država bi nam trebala biti reformirana, najosjetljivije skupine zaštićene, očekuje nas procvat poljoprivrede, prometna i infrastrukturna renesansa te tolerantnije i transparentnije društvo koje kažnjava korupciju i gleda u budućnost. Je li riječ samo o listi dobrih želja ili je program ostvariv, provjerit ćemo za četiri godine.

– Hrvatska, kao i prije 30 godina, uz odlučno vodstvo treba pokazati odgovornost, solidarnost i zajedništvo. Jedino tako vratit ćemo potreban optimizam i vjeru građana u sigurniju budućnost, učinkovito se obraniti od virusa, vratiti se na put gospodarskog rasta. Jedino tako moći ćemo ponovno živjeti normalan život bez zazora od običnog rukovanja – poručio je jučer Plenković.

Program ima pet temeljnih prioriteta: socijalnu sigurnost, perspektivnu budućnost, ekonomsku suverenost, osnaženu državnost i globalnu prepoznatljivost, a ovo su najvažniji naglasci.

Do kraja mandata Vlada obećava rast prosječne plaće na 7600 kuna i minimalne plaće na najmanje 4250 kuna. Najavljuju i smanjenje poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto te smanjenje poreza na dobit s 12 na 10 posto za više od 100.000 tvrtki s godišnjim prihodom do 7,5 milijuna kuna. Također, za svu hranu stopa PDV-a snizit će se s 25 na 13 posto, a obećavaju i da će svi obveznici imati mogućnost plaćanja PDV-a po naplaćenim računima.

Ukida se i porez na promet nekretnina, blagajnički maksimum za male poduzetnike povećat će se s 30.000 na 50.000 kuna, a za srednje s 50.000 na 80.000 kuna. Najavljuje se i povećanje mirovina za najmanje 10 posto, omogućavanje korisnicima obiteljske mirovine pravedniji način izračuna te proširivanje umirovljenika koji mogu raditi nakon 65. godine. Jačat će se i drugi stup te omogućiti ulaganja fondova u infrastrukturu. Cilj je da prosječna mirovina dosegne 50 posto prosječne neto plaće.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.