Obavezne digitalne covid-potvrde ili negativni test za sve zaposlene u zdravstvu i socijali ipak neće stupiti na snagu 1. listopada, kako je to bilo najavljeno. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, odluka će stupiti na snagu najranije u ponedjeljak, 4. listopada. Razlog tome, doznajemo od izvora bliskog Stožeru, jest to što resorna ministarstva još uvijek nisu dovoljno detaljno razradila upute za ustanove na koje se obveza odnosi, pogotovo kad je riječ o penalizaciji onih koji nisu cijepljeni i nisu preboljeli covid, a odbijaju se cijepiti, piše Jutarnjilist.

Naime, iako je u draftu uputa o postupanju naglašeno da će se u takvim slučajevima voditi kao da ti zaposlenici nisu došli na posao, nije detaljno razrađeno što ako osoba više puta odbije test. Od izvora bliskog Stožeru doznajemo kako članovi očekuju jasne upute od resornih ministarstava prije nego što Stožer stavi svoj potpis na odluku o obveznim potvrdama: u slučaju nejasnoća ili problema, odgovornost će u konačnici biti na Stožeru.

Što se tiče ustanova u ingerenciji Ministarstva zdravstva, uglavnom su u javnost procurili detalji. Obavezne covid-potvrde odnosit će se na sve zaposlene u sustavu, na one koji rade u krugu bolnice, a zaposlenici su drugih tvrtki (poput pekarnica, trgovina, ugostiteljskih objekata), pacijente, ali i studente te sve one koji kao predavači dolaze u bolnice.

Što se socijale pak tiče, gotovo ništa nije poznato. Iako se govorilo da će se odluka odnositi na zaposlene i na korisnike, postavlja se pitanje što s posjetiteljima koji dolaze članovima svojih obitelji koji su korisnici domova. Iz zdravstvenih ustanova rekli su i kako će brigu o provjeri covid-potvrda voditi glavne sestre odjela, no za socijalu ni taj dio nije jasan. Naime, postavlja se i pitanje tko će testirati zaposlenike koji nemaju drugi uvjet za covid potvrdu, jer nemaju sve ustanove u socijali kvalificirano osoblje za provođenje testa.

Kako bismo dobili odgovore na ta i brojna druga pitanja, poslali smo upit Ministarstvu rada i socijalne politike, no rečeno nam je da ćemo sve odgovore dobiti tek kad odluka Stožera bude potpisana. Također, tvrde nam, imaju sve spremno i samo se čeka odluka Stožera. Iz Sindikata zaposlenika u socijalnoj skrbi smatraju da se resorno ministarstvo ponaša neodgovorno te da je nevjerojatno da nigdje službeno nisu najavili uvođenje covid-potvrde za zaposlene te da sve što znaju jest ono što vide u medijima.