“Ovo je predaleko otišlo. Neki članovi posade na brodu su već 11 mjeseci. Atlantska plovidba mora, kako zna i umije, naći načina da napravi smjenu posade i osigura im povratak kući, jer ljudski život nema cijenu. Znam da je ovo teška situacija za kompanije, svi pokušavaju preživjeti posljedice epidemije Covida-19.

No, moja primarna briga je da se pomorci sretno vrate”, rezolutno tvrdi glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan u povodu slučaja broda Zagreb Atlantske plovidbe, koji kruži arhipelagom jugoistočne Azije i ne može dobiti dozvolu za iskrcaj, piše Jutarnji list.

Javni apel da ih se spasi i vrati kući jer im prijeti fizički i psihički slom, zbog toga što su u teškom stanju, jer su nepodnošljivo dugo na brodu, a da se osobno osjeća kao rob, uputio je Nikola Jaklina, Varaždinac, kuhar na Zagrebu, koji nije stao nogom na kopno od studenog prošle godine.

Prema planu, trebali su se iskrcati u ožujku, ali je plan pao u vodu kad su države usred pandemije koronavirusom zatvorile granice i luke, a 21 član posade na Zagrebu ostao zarobljen kao jedna od kolateralnih žrtva epidemije. Posada je iznurena od čekanja, visokih temperatura, mornari ne mogu s broda, više nitko ni s kim ne razgovara, i na rubu su pucanja. U prosjeku, većina je već devet mjeseci na brodu, nekoliko mjeseci duže od očekivanog. Atlantska plovidba od početka pandemije osigurala je smjenu 11 posada, ali ova na Zagrebu je zapela – u nekoliko navrata dobili su odbijenicu singapurskih vlasti, koje su prioritet dali brodovima na kojima su pomorci dulje od jedanaest mjeseci – to je posljednja, krajnja granica prema pravilima MLC 2006 (Maritime Labour Convention).

Koordinator Međunarodne federacije transportnih radnika ITF-a za Hrvatsku Romano Perić napravio je “gotovo nemoguće, omogućio je ‘zeleno svjetlo’ za iskrcaj posade u Singapuru i obavijestio i Atlantsku plovidbu”, napisali su u priopćenju.
Perić je, navode, u suradnji s drugim inspektorima, koji se nalaze na licu mjesta, ponudio kompaniji nekoliko rješenja kako bi posada što prije mogla otići s broda, a uključujući iskrcaj na Filipinima.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.