Foto: PixaBay

Još samo danas traje službena promidžbe za izbore za Europski parlament na kojima će u nedjelju nešto više od 3,8 milijuna građana birati 12 hrvatskih zastupnika koji će ih idućih pet godina zastupati u tom parlamentu.

U petak u ponoć završava promidžba koja je službeno počela 10. travnja i u kojoj su se biračima mogle predstaviti čak 33 liste. Svaka od njih na promidžbu je mogla potrošiti po četiri milijuna kuna, što je za dva i pol milijuna više nego 2014.

Posljednji dan za promidžbu izborni će sudionici iskoristiti na različite načine: završnim skupovima, konferencijama za novinare, druženjima s građanima, a sve s ciljem da ih uvjere da su upravo oni pravi izbor.

U proteklih 40-ak dana biračima su se predstavljali kandidati velikih i poznatih i malih i manje poznatih stranaka, te kandidati s dvije nezavisne liste. Svi oni predstavljanja moraju zaključiti do ponoći, kada počinje dvodnevna izborna šutnja koja traje do nedjelje do 19 sati, odnosno do zatvaranja biračkih mjesta. U tom je vremenu zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenja njihovih izjava ili pisanih djela.