”Najnovija gradonačelnikova najava zabrane iznajmljivanja stambenih jedinica u kojima se ne prebiva, predstavlja najniži populizam bez ikakvog zakonskog i racionalnog uporišta. Već vrapci na grani znaju kako najveću gužvu i probleme u staroj gradskoj jezgri ne uzrokuju korisnici apartmana, već gosti s brodova na kružnim putovanjima.

 

Ali gradonačelnik Franković tu ne djeluje dosljedno, već suprotno razumu, povećava broj dolazaka gostiju s kruzera. Dapače, uz sve to smanjuje se javni parking i stajališta dok se uvode novi privatni prijevoznici te uzurpiraju ceste u korist građevinskog lobija, a javne površine i poslovni prostori samovoljno se dodjeljuju bez javnog natječaja na pet godina.

Dosadašnji potezi, poput zabrane prometovanja taksi vozila na potezu Boninovo-Pile, nabave zglobnih autobusa, zabrane prijevoza putnika s brodova na kružnim putovanjima autobusnim prijevoznicima, u najvećoj su mjeri usmjereni upravo servisiranju kruzer kompanija na štetu svih ostalih. Uz porast dolazaka kruzera, najveći uzrok prometnog kolapsa u gradu za vrijeme turističke sezone je pretjerana i neregulirana urbanizacija koja samo služi za izgradnju novih apartmana po cijelome gradu.

Naravno, sam je gradonačelnik bio sudionik pogodovanja smanjenju parkinga radi izgradnje novih zgrada. Osim toga, gradonačelnik Franković je već više puta reterirao pod upozorenjima oporbe po pitanju pogodovanja građevinskom lobiju. Sjetimo se samo prodaje zemljišta na Mihajlu ili financiranja izgradnje ceste OS-3.

SDP predlaže ravnopravan i pravedan odnos prema svim sugrađanima u ostvarivanju svojih prava korištenja javnih i privatnih dobara, kao i da se prostornim planovima ograniči izgradnja novih zgrada unutar područja grada Dubrovnika, te dugoročnu i stratešku izgradnju nove prometne infrastrukture kojom bi se uvažile potrebe svih sudionika u prometu i turizmu, a ne samo pojedinih grupa, te da se do kvalitetnije i građanima povoljnije usluge prijevoza dođe dogovorom i koordinacijom s različitim prijevoznicima, a ne zabranama” – stoji u priopćenju Jadrana Barača.