Primjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, a koji je gurao ministar zdravstva Vili Beroš u sklopu paketa zakona koji je nazvao “reformom zdravstva”, rezultirala je činjenicom da je čak 1635 osoba u Hrvatskoj u posljednja tri mjeseca ostalo bez rodiljne i roditeljske naknade te bez zdravstvenog osiguranja, piše jutros Index.

Od kraja lipnja, odnosno početka primjene novog zakona o obveznom osiguranju, pa do danas, više od 123 tisuće građana Hrvatske ostalo je bez zdravstvenog osiguranja. Podsjetimo, svi građani koji su na Hrvatskom zavodu za osiguranje (HZZO) osigurani kao nezaposlene osobe i nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje moraju se osobno javljati na jedan od 122 šaltera HZZO-a u Hrvatskoj i to činiti svaka 3 mjeseca.

U prvom valu, u lipnju, 105.982 osobe izgubile su zdravstveno osiguranje, a dodatne 17.733 osobe izgubile su status ove jeseni jer se nisu ponovno prijavile na HZZO-ov šalter u roku od tri mjeseca. Iz HZZO-a su neumoljivi pa kažu da je zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj obveza, a ne pravo.

Ured pučke braniteljice tvrdi da nikada u svojoj povijesti izmjena jednog članka jednog zakona, kao što je ovaj o zdravstvenom osiguranju, nije dovela do tolikog broja pritužbi građana. Ovaj ured koji vodi Tena Šimonović Einwalter zbog svega je podnio ustavnu tužbu jer tvrdi kako je riječ o diskriminatornom zakonu.

Naime, zakon je diskriminatoran prema onima kojima koji žive izvan velikih gradova, u područjima koja nemaju dobro organiziran javni prijevoz ili ga uopće nemaju, te je diskriminatoran temeljem invaliditeta, zdravstvenog i imovinskog stanja. Naime, svi oni, svaka tri mjeseca, moraju se osobno javiti na šalter ureda HZZO-a.

To je posebno teško za osobe s invaliditetom te one lošeg zdravstvenog stanja s obzirom na to da svaka četvrta lokacija HZZO-a na kojoj se radi sa strankama nije pristupačna za osobe s invaliditetom. Riječ je o čak 30 od sveukupno 122 takve lokacije. U HZZO-u tvrde da su taj problem riješili – zvonima!?

“Na svim lokacijama svi radnici HZZO-a dobili su uputu o posebnom pristupu i osobnom dolasku osobama koje nisu u mogućnosti doći ili ući u prostorije HZZO-a, a za navedenu svrhu instalirana su i pozivna zvona ispred takvih prostora HZZO-a”, kažu nam iz HZZO-a. No, krenimo redom.

U saboru je resorni ministar zdravstva HDZ-ov Vili Beroš predstavio prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju naglasivši kako je riječ o paketu zakona unutar zdravstvene reforme.

Članak u cijelosti čitajte OVDJE.