Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila jeodlikovanja i priznanja istaknutim pojedincima iz područja društvenih i humanističkih djelatnosti.  

 

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića odlikovan je dr. sc. Joško Ćaleta za osobiti doprinos i zasluge u promociji hrvatske tradicijske kulture. Joško Ćaleta, umjetnički ravnatelj Aklapela festivala od njegova osnutka 2012. godine, neizostavni je dio klapske scene već dugi niz godina. Svoje istraživanje i rad posvećuje hrvatskoj vokalnoj glazbenoj tradiciji, svjetovnoj i sakralnoj, primarno dalmatinskog primorja i zaleđa. Autor je većeg broja članaka, publikacija i znanstvenih studija, a tijekom svoje impresivne karijere surađuje s velikim brojem klapa i brojnih vokalnih ansambala ( Zbor Zvonimir – Vancouver, Ansambl LADO i Vokalisti LADA). Dobitnik je više nagrada i priznanja iz područja tradicije i kulture. Svojim predanim radom i posvećenosti klapskoj pjesmi, Joško Ćaleta predstavlja ono najbolje na hrvatskoj glazbenoj sceni.  

 

“Ovo je uistinu posebno priznanje ne samo za mene, već i za brojne klapske projekte i projekte tradicijske vokalne glazbe na kojima surađujem već dugi niz godina.  Ponosan sam i počašćen te ću i dalje nastaviti svoj rad na razvoju i promociji klapske pjesme, tradicije i hrvatske kulture” istaknuo je dr. sc Ćaleta pri primanju državnog odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

 

 

Festival Aklapela s ponosom čestita svom umjetničkom ravnatelju dr. Jošku Ćaleti na ovom iznimnom priznanju.