Pučka meteorološka izreka kaže “Petar peče, Ilija žeže”. Odnosi se to na jučerašnji blagdan sv. Ilije, sveca kojeg pučki meteorolog veže iz vrhunac ljeta. Klimatološki je to prilično točno, s tim da u nekim krajevima Dalmacije prosječno najtopliji dan u godini padaju u prvu dekadu kolovoza, piše Dalmacija danas

Posljednji dani u Hrvatskoj obilježeni su snažnim olujama u unutrašnjosti, a nevrijeme u srijedu ostat će zabilježeno u analima hrvatske meteorologije. Iako se identičan scenarij ovog tjedna tamo ne bi trebao ponoviti, nažalost, jasno je da će mjestimice i dalje biti jačeg grmljavinskog nevremena, ponegdje praćenog tučom.

Najmanje nestabilnog vremena danas i sutra imat će Dalmacije, no njeni dijelovi, osobito sjeverni, dobit će lokalne neverine, moguće i izraženije.

Danas nas očekuje pretežno sunčano. Popodne umjeren i pojačan razvoj naoblaka koji će u Zagori donijeti mjestimične grmljavinske pljuskove. Navečer, osobito u noći na subotu, neverina će biti i na moru sjeverne i dijela srednje Dalmacije. Nakon tihe noći, uslijedit će isto takvo jutro, a danju će na moru zapuhati jugo koje će kasno popodne na moru biti umjereno, ponegdje prolazno i pojačano. Navečer će u dijelu sjeverne i srednje Dalmacije naglo okrenuti na tramontanu, a prolazno su mogući olujni udari do 100 km/h! Podno Velebita bura. Minimalne jutarnje temperature od 18 do 26°C, najviše dnevne većinom od 31 do 37°C.

U subotu veći dio dana pretežno sunčano. Ipak, još u početku na sjeveru Dalmacije može biti prolaznih neverina. Danju većinom sunčano, no kasno popodne i navečer lokalno je s mora moguće prolazno grmljavinsko nevrijeme. U početku će puhati bura, oslabit će i stati do jutra. Danju na moru umjeren sjeverozapadnjak, uz obalu zapadnjak do jugozapadnjak. Krajem dan uz neverine prolazno može biti jake tramontane. Najviše dnevne temperature od 30 do 36°C,

Pretežno sunčano i suho bit će u nedjelju. Ujutro burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Danju malo ugodnije s najvišim dnevnim temperaturama od 29 do 35°C.