Kiša nije jedna koja će stvarati probleme. Krajem nedjelje jačat će jugo koje će kulminirati u ponedjeljak i u noći na utorak kada će biti vrlo jako s olujnim, a ponegdje na moru i orkanskim udarima, piše Dalmacija danas

Čak 128 litara kiše po metru kvadratnom palo je do 1 sat iza ponoći u Zadvarju, podaci su mreže postaja Pljusak.com. U Hanu – Obrovcu Sinjskom palo je 107 litara kiše, Ljubitovica i Blato na Cetini dobili su po 91 litru, Tugare 88, Župa dubrovačka 82, Dugi Otok 77 itd.

No radi se tek o pukom početku izrazito nestabilnog, odnosno kišovitog razdoblja. Ciklone i fronte izmjenjivat će se nad našim područjem, pa prognostički modeli za dijelove Dalmacije predviđaju lokalno i preko 200 novih litara kiše po kvadratnom metru. Nema nikakve sumnje da će zbog toga doći do porasta vodostaja rijeka, a za vrijeme najjačih oborina moglo bi biti i bujičnih poplava.

No, kiša nije jedna koja će stvarati probleme. Krajem nedjelje jačat će jugo koje će kulminirati u ponedjeljak i u noći na utorak kada će biti vrlo jako s olujnim, a ponegdje na moru i orkanskim udarima.

Međutim, izvjesno je da kišna “epizoda” neće završiti aktualnim tjednom. Ciklone će se nizati i sljedeći tjedan, donoseći nove oborine.

Petak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Povremeno će biti kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će češće biti ujutro, a krajem dana duža suha razdoblja. Puhat će umjereno, prolazno na moru pojačano jugo. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije jugozapadnjak. Temperature bez veće promjene, danju uglavnom od 17 do 22°C.

U subotu u početku izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja i dosta suhog vremena. Oblačnije tek kasno navečer kada će na moru biti i grmljavine. Ponovno će ojačati jugo, krajem dana bit će jakih udara. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C.

Vrlo slično vrijeme očekuje nas sljedeći tjedan.

Ponedjeljak će biti oblačana s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Puhat će jako do vrlo jako jugo s olujnim udarima koje će stvari probleme u prometu morem. Navečer su mogući orkanski udari na moru preko 120 km/h. Lokalno će i dalje biti obilnih oborina, temperature zraka većinom od 19 do 23°C.

U utorak i dalje nestabilno, i dalje povremeno uz kišu pljuskove i grmljavinu. Ipak, oborina će biti manje nego zadnjih dana, sunčanih razdoblja više, a jugo više neće imato olujne udare. Bit će relativno toplo.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja, povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu bit će u narednim danima.