Dnevnik.hr

Cijene nekretnina lete u nebo pa tako i onih najluksuznijih, a većinom ih kupuju stranci. Što to vrijedi više od 10 milijuna eura i ima li sve svoju cijenu? Priču iz grada s najskupljim nekretninama donosi reporterka  Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Kuća u Svetom Jakovu u Dubrovniku trenutno je jedna od najskupljih nekretnina u Hrvatskoj – cijena: 12 milijuna eura.

”Riječ je o oko 800 metara kvadratnih neto stambenog prostora. Nalazi se na jednom od najluksuznijih područja na cijelom Jadranu. Vanjski prostor ima oko 1000 kvadrata. Zainteresirani su strani kupci koji su najavili ovo ljeto dolazak u Dubrovnik da bi je razgledali”, kazao je vlasnik tvrtke za promet nekretninama Goran Pikunić.

Ljetnikovac iz 19. stoljeća nalazi se u mjestu Zaton, 12 kilometara od Dubrovnika, a cijena nekretnine koja ima 600 metara četvornih i okućnicu od 3000 metara je 2,8 milijuna eura. ”U vlasništvu je jedne lokalne obitelji”, kaže Pikunić i dodaje: ”Prodali smo nekoliko ljetnikovaca na prostoru bivše Dubrovačke republike. Kupci su najčešće stranci.”

Stranci kupuju svaku treću nekretninu u Hrvatskoj, u 2021. godini takvih je bilo više od 9000, a top lokacija je Stradun. U jednoj nekretnini na Stradunu je pet luksuznih soba, vlasnik je stranac, a cijena joj je 2,8 milijuna eura.

Neki svoju kuću ne bi prodali nikad. Takvi primjeri su rijetki, no ima onih koji odbijaju i pravo bogatstvo.

”Moj klijent strani ulagač ponudio je domaćem čovjeku za kuću 30 milijuna eura. I ponuda je odbijena. Takvi primjeri su rijetki”, kaže Pikunić.

Stranci kupuju, stranci i prodaju. Spomenuta nekretnina jedan je od primjera. Nekadašnja obiteljska kuća sada je luksuzni smještaj za turiste, a unutar dubrovačkih zidina već odavno je puno više turističkih kreveta nego stanovnika, zaključuje se u objavi