Nacionalizacija mirovinske štednje građana tema je koja se već godinama vrti u hrvatskom političkom prostoru.

Oko pet posto mirovinske štednje građana – ukupno milijardu eura – trebalo biti biti preusmjereno u investicijski fond kojim će upravljati sama država, piše Dnevnik.hr.

“Omogućavanje uvođenja obveze ulaganja od ukupno pet posto sredstava obveznih mirovinskih fondova A i B kategorije u alternativni investicijski fond”, tako je u četvrtak resorni ministar Marin Piletić građane informirao kako će svaki dvadeseti euro njihove mirovinske štednje biti prebačen u novi – investicijski fond.

Ništa manje kriptičan nije bio ni premijer Andrej Plenković u nedjelju. “Pa to je sve ministar Piletić objašnjavao nekoliko puta. Riječ je o mogućnosti da se osnuje jedan alternativni investicijski fond i to će proći dva čitanja u Saboru pa ćete čuti detalje”, dodao je.
Ključni detalj jest tko će tim alternativnim fondom upravljati i odlučivati u što će se uložiti novac građana, a to će, po svemu sudeći, biti država.

Nacionalizacija mirovinske štednje građana tema je koja se već godinama vrti u hrvatskom političkom prostoru, pa mnogi strahuju kako je osnivanje ovakvog državnog investicijskog fonda zapravo prvi korak k ostvarenju tog scenarija.

Oporbi je, sudeći po izostanku reakcije, ovaj Vladin plan posve – promaknuo, ali je u Udruzi članova mirovinskih fondova već upaljen – crveni.

“To je privatna imovina građana i mi ne vidimo kako je to različito. Je li različito da se pet posto nacionalizira ili pet posto se preusmjeri u nekakav državno garantirani fond”, komentirala je Vedrana Pribičević iz Udruge članova obveznih i dobrovoljnih mirovinskih fondova za Dnevnik Nove TV.

Mirovinski fondovi trenutno upravljaju s dvadeset milijardi eura štednje građana. Novi državni fond preuzeo bi milijardu, ali malo je onih koji bi dobrovoljno svoj novac povjerili na upravljanje državi, prenosi Poslovni dnevnik.