Hrvatska neće patiti od nedostatka plina, proizvodnja plina raste i rasti će i sljedećih nekoliko godina, rekao je u nedjelju u razgovoru za Hrvatsku televiziju (HTV) ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U Dnevniku HTV-a komentirao je i aktualnu situaciju da se zbog rata u Ukrajini države okreću vlastitoj proizvodnji plina, što je napravila i Hrvatska.

Hrvatska, naime, povećava proizvodnju plina sa šest novih bušotina. S novom godišnjom proizvodnjom, od 285 milijuna prostornih metara plina koja počinje ove godine, ukupna domaća proizvodnja premašit će milijardu prostornih metara plina, što je 40 posto domaćih potreba.

Upitan može li u slučaju potpunog prestanka dotoka plina iz Rusije, povećanje vlastite proizvodnju plina zadovoljiti hrvatske potrebe za plinom Čorić je rekao da domaća proizvodnja plina raste, i tako će biti i sljedećih nekoliko godina, piše hrt.

Vezano za cijene goriva podsjetio je i da se ukida zelena naknada, na temelju Vladine uredbe.

“Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek 5 dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga, koraci Vlade, odnosno smanjenja dijela trošarina, s druge strane ograničavanje marži i s treće strane ukidanje zelene naknade, dovesti će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare. Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kuna, što se tiče benzina, odnosno, eurosuper, ispod 12 kuna, što se tiče plavog dizela nešto malo iznad 8 kuna. Dakle, značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan..