Dospjele obaveze bolnica prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala trenutno iznose tri milijarde kuna, dok su ukupne obaveze krajem kolovoza iznosile 4.1 milijardu kuna, doznaje se u Ministarstvu zdravstva. Sve bolnice svoja dugovanja u ovom trenutku drže unutar 360 dana, osim požeške i varaždinske bolnice koje dugove nisu platile dulje od 360 dana.

Vlada je danas donijela odluku o isplati sredstava bolnicama kojima je osnivač država, odnosno namjenske pomoći za bolnice kojima su osnivači županije, za podmirivanje dijela dugova prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala u iznosu od 710 milijuna kuna.

Sukladno dogovoru veledrogerija, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva, cilj je sve obaveze svesti na prihvatljive rokove dospijeća, poručuju iz Ministarstva zdravstva. Podsjećaju da su rebalansom proračuna u lipnju 2022. povećali limite zdravstvenim ustanovama za 10 posto te im na mjesečnoj razini omogućili u prosjeku 100 milijuna kuna više sredstava za rad.

“Ovim jesenskim rebalansom, cilj nam je omogućiti sustavu dodatna sredstva za pokrivanje troškova zdravstvene zaštite, čime će se postupno povećavati financijska održivost sustava, a samim time i smanjiti potreba za budućim sanacijama”, kažu u Ministarstvu.

Primarni im je cilj da zdravstveni proračun na prihodovnoj strani ima dovoljno sredstava za pokriće svih rashoda u zakonskim rokovima dospijeća. “Vjerujemo da ćemo kroz reformske mjere to u idućem razdoblju i postići”, navodi Ministarstvo.

Sanaciju dijela bolničkog duga komentirao je danas ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici Mato Devčić, na marginama konferencije “Smanjenje zdravstvenih razlika u Hrvatskoj i EU upotrebom kohezijskih fondova”.

Više pročitajte klikom na LINK