Vijeće stranke Možemo! odlučilo je da će na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno jer vjeruju da će tako izvući najveći broj novih birača i jer je njihovo istraživanje pokazalo da postoji negativna sinergija kada je u pitanju velika koalicija.

Odluku su objavili u utorak na konferenciji Tomislav Tomašević i Sandra Benčić.

“Vijeće stranke je donosilo sinoć odluku o izlasku na parlamentarne izbore. Odluka je da Možemo izlazi na izbore 2024. samostalno”, kazala je Benčić.

Dodala je da to uključuje i partnere s prethodnih iozbora Nova ljevica, Zagreb je naš. “Ova odluka ne isključuje da u pojedinim jedinicima sklapaju koalicije s drugim progresivnim strankama”, navela je.

Ključno izvući nove birače
“Ova odluka ne znači već potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa s trankama od centra prema lijevo pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnog potencijalnog partnera”, rekla je Benčić.

Kako piše N1, Navela je da ovakav način izlaska će mobilizirati najveći broj birača i omogućiti im one opcije za koje su se opredijelili te da Možemo dobije najveći mogući broj mandata i kroz postizborne koalicije sruši HDZ. Kaže da je da je njihovo istraživanje pokazalo da nema veće sinergije u većoj koaliciji.

“Imamo odvojeno biračko tijelo, ključno je izvući nove birače na sljedećim izborima i u tom smislu je bio stav velike većine članova da trebamo izaći samostalno”, kazao je Tomašević.

“Odluka je jednoglasna”, dodala je Benčić.

Komentirali su i kakvu reakciju očekuju od SDP-a. “Očekujemo kao nova politička opcija da možemo izvući najveiše novih birača i mislimo da je to ključno, kako bi se HDZ maknuo s vlasti. Odluka je prije komunicirana prije vodstvu SDP-a, i dalje ćemo nastaviti suradnju u saborskom klubu i gdje smo na vlasti”, rekao je Tomašević.

“Mi smo prva stranka koja je donijela ovakvu odluku i rekla jasno kako izlaze na izbore”, dodala je Benčić.

“Ono što je bilo ključno – do izbora je vjerojatno godinu danam, a već sada smo donijeli odluku da znamo kakvu kampanju vodimo i to je bitno i za SDP. Ostavili smo mogućnost da u manjem broju izbrnih jedinica izađemo u koalicijama, pa i s SDP-om, ali je prerano za reći u kojima i koliko”, rekao je Tomašević, navodeći da je ova odluka bitna da se zna kakvu će nacionalnu kampanju voditi.

Tomašević je naveo da je možda više fer i transparentnije sklapati koalicije nakon izbora. “Budući da izlazimo samostalno, imat ćemo vlastitog kandidata ili kandidatkinju za premijer. Nakon izbora, tko će doista biti premijer, ovisit će o broju mandata.”

Kandidati za premijera
Novinari su Tomaševića pitali je li on spreman biti premijer? “Nisam tražio mandat u Zagrebu da bi otišao u vladu ili sabor tako da je moja politička pozicija jasna.”

“Imat ćemo predizbore i na njima ćemo odrediti kandiate za određene funkcije pa idemo pričekati”, odgovorila je Benčić na isto pitanje.

“Ako to odlučimo, prihvatit ću. Želim naglasiti da ne bi to trebao biti fokus sadašnjih razgovora”, dodala je na upit je li spremna prihvatiti takvu odgovornost ako stranka tako odluči.

Osvrnula se i na moguće postizborne koalicije. “Koalicija s Mostom ne bi došla u obzir”, rekla je, navodeći da SDP vide kao partnera u tom smislu.

Poruka aktualnom premijeru? “Sad je prerano davati direktne poruke, nije primjereno, ali mislim da će imati jaku konkurenciju, ne samo u našem pojedinačenm kandidatu već u nama kao stranci. Jasno nam je da nas prepoznaju kao najozbiljnijeg konkurenta. Nije dovoljno samo maknuti HDZ s vlasti već formirati stabilnu vladu da se stvore preduvjeti u četiri godine da se Hrvatska krene razvijati”, istaknula je Benčić, dodajući da zauvijek žele pokopati trenutni model vlasti.