Nacionalni Stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije predstavio je nove, blaže mjere vezane za pandemiju koronavirusa.

‘Što se tiče ugostiteljskih objekata, radno vrijeme produljuje se do 23 sata. Objekti koji poslužuju topla i hladna jela te slastice mogu, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i naputaka Zavoda za javno zdravstvo, usluživati goste i u unutarnjim prostorima, a ne samo na terasama. U ovom prvom dijelu popuštanja, napravljena je razlika između ugostiteljskih objekata iz razloga što oni koji poslužuju hranu moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete’, kazao je ministar Davor Božinović.

‘Svadbene svečanosti bi se mogle održavati sa 120 uzvanika, a morale bi se prijaviti nadležnoj civilnoj službi i županijskoj zaštiti najkasnije pet dana prije početka’, istaknuo je Božinović te dodao kako prisutni na svadbama  moraju ili biti potpuno cijepljeni ili imati negativan test ili preboljeti koronu, a popis svih uzvanika uz imena i prezimena te OIB-e moraju biti dostavljeni civilnoj zaštiti u obliku tablice.

Što se okupljanja tiče, umjesto dosadašnjih 25, moći će biti 100 osoba te ona mogu trajati do 23 sata.

Na sprovodima nema više ograničenja broja osoba koje mogu prisustvovati, ali mora se pridržavati epidemioloških mjera.

Mjere na snagu stupaju 28. svibnja.