Nagrada za najbolji primjer ruralnog turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – Zlatna naranča za 2018. godinu, zbog predanosti razvoju ruralnog turizma više od 15 godina, osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine Konavala te posebice kreiranja sadržaja za lokalno stanovništvo, otišla je u ruke obitelji Novaković iz Čilipa.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA izbor za najbolje u ruralnom turizmu uspostavile su kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najizvrsnijima.

Nakon obilaska 15 finalista, od kojih su dva s područja Dubrovnika, šest iz Neretve, tri s Pelješca te po dva iz Konavala i Korčule, stručno povjerenstvo najveći broj bodova dalo je Seoskoj kući Čilipi dok drugo mjesto dijele Seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo iz okolice Grada. Treće mjesto osvojio je Restoran Lopoč iz doline Neretve.

Među finalistima, jedinstvenom ponudom istaknuli su se Konavoska kuća Bokarica, pionir privatnog smještaja u Konavlima koja unutar obiteljske kuće ima i bogatu etnografsku zbirku te Ethno Village Podčempres i Paddle Surf Baćina sa svojim kompleksom kuća za odmor u kojem se održavaju i umjetničke kolonije uz dodatnu ponudu veslanja na dasci Baćinskim jezerima.

Stručni ocjenjivački žiri je osim atrakcija, izdvojio i tradicijske proizvode koji nadopunjuju ponudu ruralnog turizma Županije. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Komparak Vlaho s Korčule primjer je kako od tradicionalnog proizvoda stvoriti i turistički posebno u svjetlu održivog razvoja turizma i zaštite okoliša.

Osim navedenih, finalisti su bili i Hotel Restaurant Villa Neretva, Konoba Vrillo, Kušaonica ulja Surjan, PTO Natura Dalmatia i OPG Ostojić.