Dva telekoma traže da se rok o primjeni inflacijske kaluzele, koji iznosi 90 dana, produži. Što bi im omogućilo da cijene podignu kasnije u ovoj godini jer su zasad, čini se, odustali od poskupljenja, piše vecernji.hr

Telekomoperatori razmišljaju o odgodi najavljenih poskupljenja temeljenog na inflacijskoj klauzuli, kazao je to Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, regulator telekomunikacijskog tržišta na briefingu. Naime, kako je objasnio, HAKOM je dobio zahtjeve dvaju telekoma koji traže svojevrsno dodatno mišljenje agencije o tome smiju li produljiti rok od 90 dana od objave službene inflacije u kojem bi odlučili o cijeni i potom je primijenili.

Telekomi su nedavno izmijenili opće uvjete prema kojima posluju i dodali u njih indeksacijsku klauzulu koja im omogućuje da jednom godišnje automatski povise cijene svojih usluga i usklade je s inflacijom. Uvjet koji su sami objavili je taj da taj instrument primijene u roku od 90 dana od kada Državni zavod za statistiku objavi prosječnu godišnju inflaciju. DZS je objavio stopu inflacije, koja iznosi 10,8 posto za proteklu godinu, 17. siječnja. Od tada je počeo teći rok od 90 dana telekomima da donesu odluku hoće li se i koliko zapravo uskladiti s inflacijom, odnosno u kojem postotku će dići cijene.

Iskoristi 30 % popusta na međunarodne letove! Kupi svoju kartu od 25. do 27. siječnja, a putovati možeš sve do 4. lipnjaIskoristi 30 % popusta na međunarodne letove! Kupi svoju kartu od 25. do 27. siječnja, a putovati možeš sve do 4. lipnja

Ono što sada traže jest da im se taj rok produlji, odnosno traže pravo da se kasnije u godini usklade s inflacijom. U HAKOM-u koji u ovom slučaju, pojašnjavaju, tek izdaje mišljenje kažu da još razmatraju zahtjev, a dodatno će mišljenje donijeti početkom veljače.

– HAKOM nema alata zabraniti telekomima poskupljenja. Ono što mi možemo jest dati mišljenje koje će biti održivo na sudu, no sudovi imaju posljednju riječ. Kada se radi o indeksacijskog klauzuli, nju telekomi imaju ugrađenu u nizu europskih zemalja, a kada je još 2015. godine dospjela na europski sud, presuđeno je u korist telekoma. Stoga je i naše mišljenje bilo u skladu s tom praksom – pojašnjava T. Obuljen te dodaje: – HAKOM sad opet, dakle, mora dati mišljenje o tome kako bi produljeni rok utjecao na korisnike, bi li eventualna sudska tužba bila naposljetku na štetu korisnika.

Na stolu je, dakle, dodatno mišljenje o tome može li 90 dana biti prekoračeno bilo da se radi o primjeni, ali i o odluci o visini poskupljenja.

Telekomi su, očito, ovim zahtjevom, zasad odustali od poskupljenja, a ono što žele jest da im se otvori mogućnosti da ipak to odrade tijekom godine. Prema onome kako sada stvari stoje, kad ne se ne bi uskladili s odlukom u roku od 90 dana, poskupljenje na temelju inflacije palo bi u vodu. A bude li mišljenje HAKOM-a svojevrsno zeleno svjetlo za traženja telekoma, tada bi poskupljenje bilo moguće tijekom cijele godine. Ono što je nejasno jesu prava korisnika. Jer ako se produljuje rok, ponovno se mijenjaju opći uvjeti, dakle, ponovno se otvara mogućnost da korisnici dobiju pravo raskida ugovora bez penala, osim ako nova situacija nije povoljnija za korisnike.

Zasad, što se tiče korisnika, ostaje sve po starom. Do sredine ožujka imaju pravo raskida postojećih ugovora bez penala, osim onih koji su ugovore sklapali nakon 9. siječnja, jer je izmjena općih uvjeta već odrađena kada se radi o HT-u, A1 Hrvatska, Telemachu Hrvatska i Iskonu. Posjetimo, prije tjedan dana premijer Andrej Plenković na aktualcu u Saboru, izjavio je da neće biti poskupljenja. Prethodno su ministri Filipović i Butković kazali da vjeruju kako ga neće biti. Svi su u tom kontekstu spominjali mjere koje telekomi koriste, a odnose se na cijenu električne energije. Te mjere prestaju važiti 1. travnja, zaključuje se u objavi