Promocija knjige Dubrovnik, Damira Fabijanića održati će se u četvrtak, 18.04.2019. u 18 sati u palači Sponza.

Od četrnaest stoljeća povijesti ovog grada, unutar kojeg je i slavno razdoblje Dubrovačke republike (1358-1808), četvrtina stoljeća koju je Damir Fabijanić zabilježio na svojim fotografijama zasigurno je najturbulentnija. Jedinstveni fotografski materijal pokazuje predratno (1989-90.), ratno (Domovinski rat, 1991-2.) i poslijeratno doba (1993-danas), doba vraćanja normalnog života u ovaj najpoznatiji hrvatski toponim.

Snimajući grad Dubrovnik 1989.godine za Zavod za obnovu Dubrovnika, Damir Fabijanić je u svibnju 1990. realizirao prvu izložbu s namjerom da ona obiđe Europu. Od sama početka domaća okolina nije shvaćala ideju predstavljanja Dubrovnika u svijetu, kao najpoznatijega hrvatskog toponima, zaštićene svjetske kulturne baštine (UNESCO), ali ni poslije, kad je ta vrijedna baština stradala u ratu.

Zbog nevjerojatne slučajnosti da je Fabijanić samo godinu-dvije prije početka rata na dubrovačkom području (1. listopada 1991) detaljno snimio grad i okolicu te je tijekom rata samoinicijativno i s
velikom upornošću ponovio iste motive (na isti vizualni i tehnički način), koji tako predstavljaju iznimno jasan i slikovit materijal o (dotad nezabilježenim) namjernim i sustavnim razaranjima
kulturne baštine, koju je autor nazvao imenom heritage cleansing (a koja je tek posljednjih godina u svijetu postala poznata zbog sustavna razaranja spomenika na Bliskom istoku).
NAJVAŽNIJE IZLOŽBE D.F. O DUBROVNIKU

1990. Dubrovnik, palača Sponza / Prva izložba o Dubrovniku
1991. Dubrovnik, Etnografski muzej Rupe, fotografije okolice
1992. Madrid, Centro cultural de la villa, Dubrovnik, patrimonio de la humanidad / Prva hrvatska izložba nakon priznanja RH
Arles, Espace van Gogh, XXIII Les Rencontres Internationales de la Photographie d’Arles / Prvi (i do danas jedini nastup hrvatskog fotografa u službenoj konkurenciji najvažnijeg europskog festivala fotografije)
1993. Neu Ulm, Edwin Scharff Haus / Prva kompletirana izložba Dubrovnik… (okolica, grad, rat) Pariz, Chapelle Saint-Louis de la Salpêtrière / Prva hrvatska izložba u organizaciji Ministarstva kulture Francuske
1994. Bukurešt, Institut za arhitekturu / Prva hrvatska izložba u Rumunjskoj Kišinjev, Muzej likovnih umjetnosti / Prva hrvatska izložba u Moldaviji 1999. Buenos Aires, Centro cultural Recoleta
Santiago (de Chile), Casas de lo Matta
2000. Prag, Terezianske kridlo, Pražsky hrad
2016. Rueil Malmaison (Paris), Médiathèque Jacques Baumel

KNJIGE DUBROVNIK

1990. Dubrovnik, katalog i plakat za izložbu u Sponzi
1992. Dubrovnik, patrimonio de la humanidad, Centro cultural de la villa, format: 22x21cm, 140 stranica, 50 cb fotografija grada
1993. Dubrovnik…, FAB d.o.o., Zagreb , prvo izdanje (3 dijela: krajolik, grad, rat)
1997. Dubrovnik…, FAB d.o.o., Zagreb , drugo (dopunjeno) izdanje, u kojem je prikazana i obnova nakon razaranja (s parovima fotografija srušeno–obnovljeno) ISBN 953-6039-00-1.

POSEBNO ZNAČAJNO

23. siječnja 1992. – prva hrvatska izložba nakon priznanja RH – Dubrovnik, patrimonio de la humanidad, Madrid,

Izložba Dubrovnik, patrimonio de la humanidad, održana 23. siječnja 1992., u Centro cultural de la villa, u Madridu, prva je hrvatska izložba nakon službenog priznanja Hrvatske. Održana je na
inicijativu i koordinaciju Jagode Lukavac i Tatjane Ribić, a realizaciju izložbe omogućili su njihovi madridski prijatelji Luis Caruncho i Adrián Piera. Predgovor u istoimenoj knjizi napisao je dobitnik Nobelove nagrade za literaturu (1989) Camilo José Cela (1916–2002).

Srpanj 1992. – XXIII Les Rencontres Internationales de la Photographie, Espace van Gogh, Arles

Damir Fabijanić pozvan je na najvažniji festival fotografije na svijetu, da se u službenom programu predstavi izložbom Dubrovnik iz Madrida. Održana je u sjajnom prostoru Espace van Gogh,
nekadašnje bolnice, a danas medijateke. Zahvaljujući inicijativi Jacquesa Deferta, direktora Francuskog instituta u Zagrebu, s obzirom da je program festivala imao naslov Les Europeennes (Europljani), predstavljene su i Fabijanićeve dodatne (ratne) fotografije Dubrovnika.
Svoje ratne fotografije iz Hrvatske pokazao je Jean-Claudeu Lemagnyju, direktoru Odjela za
fotografiju Francuske nacionalne knjižnice u Parizu. Na njegov komentar da prvi put vidi takav opus
fotografija ratne tematike koje nisu fotožurnalističkog karaktera, Fabijanić je odgovorio da dotad i nije bilo takva rata gdje se sustavno uništavala kulturna baština i da je sretan što je imao fotografski materijal od prije rata i disciplinu kojom je dosljedno nastavio snimati uništenu baštinu.
Damir Fabijanić jedini je hrvatski fotograf koji je do današnjeg dana sudjelovao u oficijelnom programu festivala fotografije u Arlesu.

Ožujak 1993. – Dubrovnik…, prva cjelovita postava izložbe, Edvin Scharff Haus, Neu Ulm

Na poticaj i sjajnu potporu Nenada Mihanovića, uz pomoć brojnih Hrvata (poput Zlatana Međugorca) i Nijemaca u kulturnom centru Edvin Scherff Haus u Ulmu, održana je prva cjelovita (trodjelna)
izložba pod naslovom Dubrovnik…, a u Zagrebu je u izdanju autora, otisnuta istoimena knjiga, uz pomoć sponzora, te uz financijsku potporu Odjela međunarodnih poslova francuskog Ministarstva kulture i pomoć Francuskog instituta iz Zagreba.
Predgovore u knjizi napisali su Camilo José Cela (preuzeto iz madridske knjige), Karl Lehman i Radovan Ivančević.

Rujan 1993. – Dubrovnik…, izložba tjedna u Parizu

Izložba Dubrovnik…, održana u Chapelle Saint-Louis de la Salpêtrière, Pariz, u organizaciji Ministarstva kulture Francuske (kao prva hrvatska izložba održana u njihovoj organizaciji), u gradskom vodiču Pariscope proglašena je izložbom tjedna (od 59 novootvorenih izložbi), a knjiga Dubrovnik… uvrštena je u izbor najljepših fotografskih knjiga svijeta (28 knjiga) neovisnoga žirija pariškog izdavača Marval (među knjigama najboljih svjetskih fotografa kao Lewis Baltz, William Eggleston, Luigi Ghirri, Ernst Hass, John Heartfield, Mary Ellen Mark…).

Ožujak 2017. – Damiru Fabijaniću dodijeljena nagrada HAZU za područje likovne umjetnosti za 2016.g.

Na 3. (221.) sjednici održanoj 29. ožujka 2017. Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti donijelo je Odluku o dodijeli Nagrade za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2016. za područje likovnih umjetnosti. Nagrada je dodijeljena za izložbu Dubrovnik… održanu u rujnu 2016. u Rueil Malmaisonu (Paris), stoji u službenom priopćenju Dubrovnik Partner.