Dugo očekivana promjena vremena tijekom noći stigla je do Dalmacije. Ciklona s frontalnim poremećajem jutros se premješta preko srednje Dalmacije prema jugu, pa je tako u većem dijelu Dalmacije promjenjivo do pretežno oblačno, a na nekim područjima bilo je i jačih pljuskova s grmljavinom te obilnijih oborina.

Prema mreži automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com, najviše oborina palo je na širem području Šibenika (Radelj 107 litara, Murter 75 litara, Krković 73 litre, Šubićevac 53 litre, Drniš 34 litre. Zadar i okolica dobili su 5-15 litara, a Benkovac 74 litre kiše. Na širem području Splita kiša još uvijek pada, pa sami grad mjeri 10-15 litara, Trogir 15, Dugopolje 20, Kaštela 25-30, Sinj 13, Hrvace 30, Nisko 37, a Muć 48 litara. Južnije od ovog područja oborine će zahvatiti kasnije.

Puše umjereno do pojačano jugo, koje nakon fronte okreće na umjeren, prolazno i pojačan zapadni i sjeverozapadni vjetar, a uz obalu ponegdje i umjerenu buru.

Do kraja dana oblačno s kišom, ponegdje i obilnijom
Prolaskom fronte oborine će nakratko prestati, no već prijepodne s mora stiže novi val oborina, a ponegdje su mogući i veće količine te jače nevrijeme.

Mjestimice obilna kiša. Moguće su urbane i bujične poplave. Količina oborine veća od 90 litara. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima – stoji u narančastom Meteoalarmu DHMZ-a za cijelu obalu i Zagoru.

“Mjestimice grmljavinsko nevrijeme. Vjerojatnost grmljavine veća je od 80%. Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.”

U južnoj i dijelu srednje Dalmacije puhat će umjereno do jako jugo, na otvorenom moru i jugozapadni vjetar, a na ostatku područja uz obalu uglavnom slaba do umjerena bura i istočni vjetar.

“Lokalno olujni udari jugozapadnog vjetra i juga. Najjači udari vjetra > 65 km/h. Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom”, upozorava DHMZ.

Najviša temperatura u Zagori do 20°C, a na obali od 22 u sjevernoj do 28°C u južnoj Dalmaciji.

Nestabilno vrijeme s povremenom kišom očekuje se i sutra, osobito u prvom dijelu dana u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a od sredine dana očekuje se djelomično razvedravanje. Već ujutro na sjeveru Dalmacije zapuhat će umjerena do jaka bura, koja će se poslijepodne proširiti i na dio srednje, a u noći na ponedjeljak i na južnu Dalmaciju. Temperature zraka će još malo pasti, piše Dalmacija danas