Vlada bi danas trebala izdati smjernice potrošačima za uštedu energije, a kako je najavilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, to će biti ono što na dobrovoljnoj osnovi mogu poduzeti svi, od kućanstava i javnih institucija do industrije.

U pitanju su, kako saznajemo, preporuke za temperaturu hlađenja prostorija klima-uređajima na najniže 25 Celzijevih stupnjeva, kao i grijanja kad počne ogrjevna sezona od maksimalno 21 Celzijev stupanj, a o tom slijede i informativne kampanje. Inače, na zgrade odlazi čak 40 posto ukupne potrošnje energije, piše Jutarnjilist.

“Smatramo to prvim korakom u smanjenju potražnje energenata i osiguravanju sigurnosti opskrbe i za građane i za gospodarstvo”, tumači ministar Davor Filipović, kako stoji u službenom priopćenju Ministarstva gospodarstva, objavljenom nakon izvanrednog sastanka o energetici u Bruxellesu. U utorak je, naime, usvojen europski plan štednje plina od 15 posto od kolovoza do proljeća iduće godine zbog moguće “suše” koja prijeti iz ruskih plinskih izvora.

Preporuke koje će se danas naći na Vladi govore o učinkovitoj potrošnji energije za kućanstva te detaljno objašnjavaju kolike bi trebale biti temperature čak i u različitim prostorijama stanova i kuća, a načelno se svima preporučuje ugradnja termostata. Pridržavanjem tih uputa moglo bi se, kažu, uštedjeti sedam do 15 posto energije.

Primjerice, u hodniku bi temperatura trebala biti od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva, u spavaćoj sobi 18 stupnjeva, u radnoj između 18 i 21 stupanj, u dnevnom boravku od 20 do 23 stupnja, a optimalna je temperatura kupaonice 23 do 25 stupnjeva. Kad se odlazi iz kuće, temperaturu bi trebalo spustiti na 16 stupnjeva. Navode se i zdravorazumske preporuke da se, primjerice, prostor ne grije i prozračuje istodobno ili da se hladnjaci i zamrzivači ne drže blizu izvora topline.