Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju 31. obljetnice priznanja Hrvatske te 25. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. U izjavama za medije obrušio se na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Pljuješ hrvatske zastupnike i hrvatske građane u francuskim medijima”, rekao je te dodao: “Nemoj nikada olajavati demokratske zastupnike svojih građana i svoje građane u stranim medijima. To je minimum bontona”, prenosi N1.

Također je istaknuo da odluka o obuci ukrajinskih vojnika ili bilo kakvom upletanju u rat treba biti izbor Hrvatske, koja ne bi to trebala činiti što joj nameću veće sile. “Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. I obrnuto. Međutim, ako nemaš krajnji cilj, ako nemaš plan, onda to završava kao Afganistan”, rekao je Milanović.

Inače, ranije ovog tjedna Plenković je u intervjuu za France24 rekao kako je odluka saborskih zastupnika da Hrvatska ne sudjeluje u misiji Europske unije za potporu ukrajinskoj vojsci (EUMAM) povijesno pogrešan izbor te kako Vlada neće oklijevati reći im to u svakoj prilici. “Odgovornost nije naša, nego onih zastupnika koji nisu uspjeli biti na pravoj strani povijesti”, izjavio je Plenković.