Privremena mjera po kojoj su od kraja srpnja do kraja kolovoza ove godine zahtjev za izdavanje osobne iskaznice građani mogli podnositi i u policijskim upravama i postajama izvan svojeg mjesta prebivališta pokazala se izrazito efikasnom, piše vecernji.hr

Mjera je rasteretila najopterećenije uprave i postaje, a postupak je učinila jednostavnijim i pristupačnijim i za građane. Ministarstvo unutarnjih poslova zato je pripremilo zakonske izmjene po kojima će građani tu mogućnost moći trajno koristiti, navodi dnevnik.

Podsjetimo, po važećem zakonu, zahtjeve za osobne iskaznice građani mogu podnositi isključivo u policijskim upravama, odnosno postajama prema mjestu prebivališta ili boravišta. Zakon je predvidio i da se iznimno, u slučajevima elementarnih ili drugih nepogoda i sličnih izvanrednih okolnosti, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti i u policijskoj upravi ili postaji koja nije mjesno nadležna po mjestu prebivališta ili boravišta podnositelja zahtjeva.

Privremena mjera postat će stalna
A budući da je nakon izbijanja pandemije covid-19 građanima kojima su u ovom razdoblju istekle osobne iskaznice omogućeno da se služe starima dok traje pandemija, nakon proglašenja njezina kraja snažno se povećao broj onih koji su podnijeli zahtjeve za izdavanje novih iskaznica.

Zbog povećanog interesa građanima je omogućeno da od 24. srpnja do 31. kolovoza ove godine zahtjeve za nove osobne iskaznice podnose postajama i upravama za koje su procijenili da su manje opterećene, neovisno o tome radi li se o postajama u mjestu njihova prebivališta odnosno boravišta.

Važno je bilo jedino da je riječ o postajama koje obavljaju upravne poslove, a takvih je ukupno stotinjak pa ne treba posebno obrazlagati koliko je to olakšalo postupak građanima koji, primjerice, žive na granicama dviju županija, a sjedište susjedne im je znatno bliže od sjedišta vlastite županije, piše Večernji list.