Danas će biti pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda. U drugom dijelu dana sa sjeverozapada naoblačenje, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom, najprije u gorskim i središnjim predjelima, a navečer moguće i na istoku. Pritom pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, piše Index.hr

Vjetar većinom slab, uz pljuskove prolazno pojačan, a navečer će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu ujutro slaba do umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, u Dalmaciji i jugozapadnjak. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu bura u jačanju. Najviša temperatura zraka uglavnom između 27 i 31 stupnjeva Celzijusovih.

Meteoalarm za tri regije
Vedro je jutros u većem dijelu zemlje, no u nastavku dana, osobito poslijepodne, treba računati na porast naoblake sa sjeverozapada, pri čemu u sjeverozapadnim područjima najprije treba računati na mogućnost lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, najavila je meteorologinja Tea Blažević za N1 televiziju.

Na snazi je upozorenje na moguće nevrijeme putem sustava Meteoalarm za zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju. Mogući su izraženiji pljuskovi s grmljavinom uz prolazno i jak vjetar te pojavu tuče.

Navečer pljuskova može biti i na istoku zemlje. I tijekom noći na utorak lokalno još u unutrašnjosti može biti nestabilnosti, prije svega u gorju. U nastavku tjedna većinom suho i sunčano. Temperature zraka će postupno rasti. Sutra će još biti vjetrovito na moru, prije svega pod Velebitom, tijekom jutra.

U četvrtak poslijepodne na sjeverozapadu ponovno raste vjerojatnost za pljuskove. I petak nestabilniji uz mogućnost kakvog pljuska, većinom na kontinentu. Za vikend ponovno stabilnije, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali.

U Dalmaciji temperature i preko 30 °C
Sunčano i u Dalmaciji, a uglavnom u unutrašnjosti poslijepodne umjeren razvoj oblaka. U noći i ujutro uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju vjetar s mora. Najniža temperatura između 20 i 23 °C, u zaobalju oko 18 °C, a najviša dnevna između 29 i 31 °C, najavila je Dunja Plačko-Vršnak za HRT.

Vrlo toplo i vruće bit će i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme. Nakon jutarnje bure zapuhat će vjetar s mora, uglavnom zapadni i sjeverozapadni. More malo do umjereno valovito, temperature između 21 i 24 °C.

U nastavku tjedna većinom sunčano
Do kraja tjedna se očekuje rast temperature i sunčano vrijeme. Moguće su i vrućine.

“U nastavku tjedna na kopnu će prevladavati sunčano uz umjeren razvoj oblaka u poslijepodnevnim satima. Temperatura zraka postupno će rasti.

Na Jadranu pretežno sunčano, u Dalmaciji i vedro uz slab do umjeren vjetar, ujutro buru, danju maestral. Ipak, u prvom dijelu utorka još valja računati na umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Danju će biti vrlo toplo i vruće”, prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak.