Od jeseni, cjelodnevna nastava, jedan od najvećih projekata u obrazovanju kreće u 50 škola. Eksperimentalna škola trajat će četiri godine. Još se ne zna koje će škole s time krenuti, ali zainteresirani su brojni ravnatelji, piše Dalmacija danas

Ove jeseni počinje cjelodnevna nastava! Vjeronauk dobiva konkurenta, a stiže ukupno šest novih predmeta. Više će se skakati, a manje tipkati po tipkovnicama. U kojim školama još se ne zna, ali bit će ih najmanje 50 u kojima neće biti domaćih zadaća!

“Stvarno se svi trebamo potruditi da naši učenici dobiju puno više u školi. Vjerujem da će to biti bolje i roditeljima jer će djeca više biti u školi. Riješit će se problem pisanja zadaća da roditelji pišu s djecom”, rekao je Antonio Jurčev, glavni tajnik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola.

Velika novost dolazi nakon trećeg sata. Rekreacijska pauza od 25 minuta. Nakon petog sata je ručak od 40 minuta. A onda slijedi još jedna novost, dva sata za utvrđivanje gradiva i pisanje zadaća. Od 15 sati kreću izvannastavne aktivnosti, a od 17 izvanškolske.

Slično je i za učenike od četvrtog do osmog razreda, samo što imaju kraće odmore i jedan redovni sat više. Ministar vidi samo pozitivno.

“Da izjednačimo količinu znanja koju nastavnici prenose djeci. Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo i kvalitetu naravno obiteljskog života”, poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Osnovnoškolci će imati i nove predmete.

Učenici od prvog do šestog razreda tjedno će slušati dva sata prirodoslovlja. Novi predmeti od prvog do četvrtog razreda su još društvo i zajednica te praktičke vještine.