Upravno vijeće Europske središnje banke odlučilo je povećati tri ključne kamatne stope za 25 baznih bodova, izvijestila je Hrvatska narodna banka u četvrtak, piše Danica.hr

U skladu s tim, kamatna stopa za glavne operacije refinanciranja iznosit će 4,00 posto, kamatna stopa za mogućnost posudbe na kraju dana 4,25 posto, a kamatna stopa na novčani depozit 3,50 posto. Povećanja će stupiti na snagu 21. lipnja, u srijedu.

Kako navode u ESB-u, time se želi suzbiti rastuća inflacija i vratiti je na uobičajene stope od 2 do 3 posto godišnje. Nema nikakve sumnje kako će novo povećanje referentih kamatnih stopa u EU dovesti do novog pooštravanja uvjeta financiranja, odnosno rasta troškova zaduživanja.

Cijene nekretnina
To će dovesti do rasta kamatnih stopa na kredite i usporavanje njihovih plasmana. Mnogi analitičari navode kako bi to konačno moglo dovesti i do pada cijena nekretnina u Hrvatskoj, odnosno značajnije korekcije.

Pokazatelji kamatnih stopa banaka za najvažnije vrste kredita odobrenih kućanstvima pokazuju trend rasta od druge polovine prošle godine, s iznimkom kredita na minuse po računima i kredita odobrenih po kreditnim karticama, kod kojih se nastavlja višegodišnji trend smanjivanja kamatnih stopa.

“Kod glavnih kategorija kredita odobrenih kućanstvima u travnju ove godine, najviši prosjek kamatnih stopa zabilježen je za nenamjenske i ostale eurske kredite, koji je iznosio 5,47 posto, što je najviša razina tog prosjeka od siječnja 2019. godine.

Minusi po računima
Najniži prosjek kamatnih stopa u travnju ove godine iznosio je 2,99 posto, a odnosio se na eurske stambene kredite, te je kod njega također zabilježen trend rasta od druge polovine prošle godine.

Kod kredita na minuse po računima prosjek kamatnih stopa u travnju je iznosio 5,30 posto, dok je kod kredita po kreditnim karticama prosjek iznosio 4,72 posto”, navodi se u ranijoj analizi HNB-a.

Novo povećanje ključnih kamatnih stopa Europske središnje banke, nema nikakve sumnje, dovest će do rasta troškova kredita i u Hrvatskoj. Koliko će kamatne stope na kredite rasti, ostaje za vidjeti nakon što odluka stupi na snagu u srijedu.