Saborski zastupnik Silvano Hrelja najavljuje izradu zakona o subvencijama za ugradnju dizala u stambene zgrade, kaže da je s premijerom Andrejom Plenkovićem razgovarao o mogućnosti da država sufinancira jednu trećinu troška ugradnje, a cilj je da se zakon realizira već ove godine, prenosi HRT.

– To je stari projekt. Izgubili smo gotovo četiri godine vremena u raznim maštanjima da će za to doći novac iz Europe, održano je i bezbroj tribina, ali prijašnju ideju jednostavno nije bilo moguće realizirati, kaže Hrelja.

Ističe kako dizala nisu potrebna samo za starije osobe ili osobe s invaliditetom, već i za mlade obitelji s djecom, hitne službe, ali i ostale stanare kada im se, primjerice, pokvari perilica za rublje. Procjenjuje se da je ugradnja dizala moguća u 9000 zgrada, a njih 3000 je samo u Zagrebu.

Za ugradnju je moguće je povući sredstva iz EU fondova, kao horizontalnu mjeru uz energetsku obnovu zgrada u privatnom sektoru, odnosno u zajedničkom vlasništvu, prilikom obnove kuća stradalih u potresu ili pak kod obnove ili ugradnje dizala u javnim zgradama.

Hrelja kaže kako je zbog toga s premijerom razgovarao o novom zakonu, a želja mu je da se do njega dođe do ljeta, jer bi onda mogao stupiti na snagu već ove godine.

Za zgradu od četiri do pet katova izgradnja dizala stoji oko 60.000 eura, a ideja je da bi država sufinancirala jednu trećinu tog troška. Drugu trećinu pokrili bi gradovi, jer je to problem urbanih sredina, a oni se, kaže Hrelja, mogu dodatno priključiti na europske projekte za doprinos kvaliteti života u zajednici. Treću trećinu troška pokrili bi stanari zgrade kroz pričuvu ili kreditne aranžmane.

Hrelja kaže kako je kroz rebalans državnog proračuna moguće za subvencije osigurati oko četiri milijuna eura, što nije prevelik teret za proračun.

– To je načelno dogovoreno i to treba staviti u zakon. Treba vidjeti i kako će se određivati prioriteti te ljudi prijavljivati na javni natječaj. A to sigurno ne bi bilo po načelu ‘najbržeg prsta, već prema redoslijedu prijave, govori Hrelja.