Udruga hrvatskih sudaca oglasila se o informacijama da od ponedjeljka 22. siječnja idu u štrajk. Suci jesu najavili poduzimanje mjera ako Vlada ne ispuni obećanje, prvenstveno ono koje su dali u svibnju prošle godine, da će do kraja 2023. godine riješiti sudačke plaće.

Hoće li suci početi s mjerama i kada, ovisi isključivo o odluci Vlade RH i premijera Plenkovića, poručuje se u priopćenju Udruge hrvatskih sudaca. Suci imaju tri zahtjeva od kojih ne odustaju, a to su indeksacija plaća, uvođenje platnih razreda i rješavanje materijalnih prava. Suci su još krajem prošle godine jasno rekli da neće pristati na plan vladajućih da najprije riješe plaće državnih i javnih službenika, a da se njih ostavi za drugi kvartal 2024., te su zaprijetili novim štrajkom.

Udruga hrvatskih sudaca ističe kako tvrdnja o definitivnom početku mjera 22. siječnja 2024. pod svaku cijenu, neovisno o pregovorima s izvršnom vlašću, nije točna.

“Iako u potpunosti razumijemo interes javnosti za datum eventualnog početka mjera, istina je kako se o tom datumu raspravljalo kao jednom od predloženih, u slučaju da se ne postigne dogovor s Vladom RH, a kako bi se pravovremeno pristupilo izradi terminskog plana i pripremi sustava i stranaka na vrijeme. Mjere su trebale biti i 15. siječnja pa su odgođene jer se u međuvremenu pristupilo razgovorima s izvršnom vlasti. Pri tome je očito kako se iznošenjem detalja rasprave na razini pojedinih ogranaka i s pojedinih sastanaka UHS-a ciljano manipulira da bi se stvorio željeni dojam da suci ne žele razgovarati.

Prvi i najavljeni korak jest novi sastanak Upravnog odbora UHS-a u srijedu, 17. siječnja, na kojemu će se raspraviti eventualni prijedlozi izvršne vlasti, zaprimimo li ih u međuvremenu. Podsjetimo, iako je sve usuglašeno na Radnoj skupini, ministar već više od osam mjeseci odgađa izvršiti obećano. U jednom je trenutku izjavio i kako nema mandat za indeksaciju, iz čega je jasno kako se taj razgovor može voditi isključivo s predsjednikom Vlade RH. Sukladno tome, odluka o stupanju u mjere, kao i datum eventualnog početka istih, ovisi isključivo o odgovoru Vlade Republike Hrvatske na zahtjeve UHS-a koji uključuju izvršenje obećanja datih u svibnju 2023.”, poručuju u priopćenju.

Suci, dodaje se, i dalje traže sljedeće izmjene unutar pravosudnog sustava:

1. Indeksaciju plaća – usklađivanje osnovice s visinom prosječne mjesečne bruto plaće po zaposlenom u pravnim osobama u RH za prethodnu godinu koju objavljuje Državni zavod za statistiku

2. Razradu koeficijenata – sustav platnih razreda

3. Materijalna prava – doznačivanje određenih dodataka na plaću kakvi pripadaju i državnim službenicima (prijevoz, regres, božićnica, itd.)​

Četvrto, i ne manje važno, UHS nastavlja inzistirati na poboljšanju statusa pravosudnih službenika, koji su i najavom posljednjih izmjena Zakona o plaćama čvrsto zacementirani na dnu ljestvice te im plaća raste manje od stope inflacije.

Osvrnuli su se u priopćenju i na nesudjelovanje u izborima te poručili:

“Kad je riječ o sudjelovanju u provedbi izbora u Republici Hrvatskoj, UHS neće sudjelovati u opstrukciji izbora niti pozivati svoje članstvo za to. Sudjelovanje u izbornim procesima velika je čast za svakog suca. Nastavno na najave o izmjeni Izbornog zakona očito je kako za neke stvari postoji dobra volja da se mijenjaju dok za neke, poput statusa sudaca, ne. Sve je u rukama predsjednika Vlade RH, koji odlučuje o nastavu pregovora kao i datumu eventualnih mjera.

Zaključno, UHS ističe kako će u daljnjem postupanju, kao i kod provedbe mjera u svibnju 2023., postupati odgovorno prema strankama i javnosti, te službenim obavijestima iznositi stajališta udruge.”