Državni arhiv u Dubrovniku poziva građane Dubrovnika da sudjeluju u online arhivu Prvog svjetskog rata ”Europeana 1914-1918”. Prikupljanje uspomena za ovaj jedinstveni online arhiv  održat će se u Dubrovniku 19. i 20.prosinca 2014. u Državnom arhivu Dubrovnik (Sponza) i Arhivskom sabirnom centru Korčula – Lastovo u Žrnovu.

Ako netko ima uspomene iz razdoblja od 1914.do 1918.godine, kao što su fotografije, pisma, dnevnici, filmovi ili zvučni zapisi, one mogu postati globalno dostupne kao dio jedinstvenog europskog projekta kojim se obilježava 100. godišnjica Prvog svjetskog rata. Ministarstvo kulture RH u suradnji s Europeanom želi prikupiti i objaviti vrijednu osobnu ostavštinu iz tog razdoblja, a naši građani i građanke mogu tome doprinijeti.

Fotografije, pisma, razglednice, dnevnici, filmove ili zvučne zapise iz osobnih ostavština biti će profesionalno digitalizirani, potom će ih Europeana postaviti na web stranicu Europeana 1914-1918, a građani će svoje uspomene zadržati u obiteljskoj ostavštini.