Nacionalni Stožer donio je šest novih odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna, izvijestio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Vlade.

“Uz tri odluke kojima se produljuju mjere, a koje se odnose na obvezno korištenje zaštitnih maski za lice, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, Stožer je donio i odluku o obveznom posjedovanju EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore zbog skorašnje provedbe druge faze popisa stanovništva.

Zatim izmjenu Odluke o ograničavanju okupljanja kojom je propisana nova mjera kojom je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja te priredbi na kojima se prodaju, izlaži ili prikazuju proizvodi u zatvorenim prostorima, uz uvjet da organizator osigura da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu, dakle izlagači, posjetitelji.

I treće, to je izmjena Odluke o privremenoj zabrani i privremenom ograničavanju prelaska preko granice u kojoj je novina da državljani trećih zemalja koji dolaze u RH iz turističkih razloga i koji posjeduju potvrdu o uplati smještaja sada mogu predočiti i potvrdu o rezervaciji smještaja te će im se odobriti ulazak u RH. Negativni nalaz PCR testa i dalje ne smije biti stariji od 72 sata”, kazao je Božinović o novim odlukama, prenosi Večernji list.